Тетяна Головко: «На Сумщині діє унікальна і єдина в Україні програма допомоги незахищеним верствам населення»

«На Сумщині третій рік поспіль діє унікальна і єдина в Україні програма, яка має на меті допомогти незахищеним верствам населення. Це ті послуги, які, зазвичай, залишаються поза увагою галузевих програм: допомога ВІЛ-інфікованим, хворим на туберкульоз, наркозалежним для замісної терапії, тим, хто прийшов з місць позбавлення волі і потребує лікування, дітям пільгових категорій, внутрішньо переміщеним особам, учасникам АТО та ООС, жертвам торгівлі людьми тощо. Це – показовий приклад того, як взаємодіє влада і громадські організації в рамках надання послуг тим, хто їх потребує».

Про це розповіла заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко на нараді, в ході якої обговорювали хід виконання Обласної цільової соціальної програми розв’язання пріоритетних проблем з використанням механізму соціального замовлення на 2019 рік та формування напрямків реалізації заходів програми на 2020 рік, повідомив офіційний сат Сумської обласної ради.

Унікальність програми у тому, що профільні управління не можуть у повному обсязі надавати послуги вищезазначеним категоріям населення, тому до співпраці долучаються громадські організації. Ті, в свою чергу, працюють у своїх напрямках на теренах області. Таким чином задіяно до 10 ГО різного спрямування.

Заступниця начальника управління охорони здоров’я ОДА Надія Лисенко сказала, що у напрямку охорони здоров’я вищезазначеної допомоги потребують 330 людей, 93 з них – одинокі. Керівник ГО «Шанс» Андрій Букін додав, що завдячуючи програмі багато наркозалежних людей стали на облік в наркодиспансер задля отримання замісної терапії і за цими показниками Сумщина увійшла до 5-ки областей в Україні. Це означає, що наркозалежні стали більш підконтрольними і менше несуть загрози суспільству.

Щодо соціального захисту, то програмою виконуються три напрямки: психологічна реабілітація учасників АТО та ООС, консультативні пункти для внутрішньо-переміщених осіб, запобігання протидії людьми та надання послуг постраждалим.

Ведеться серйозна робота і в напрямку молодіжної політики та спорту. У поточному році 150 дітей пільгових категорій змогли оздоровитися у таборах відпочинку. На це було витрачено 70 тисяч грн, але наступного року фінансування планується збільшити до 250 тисяч грн.

Тетяна Головко наголосила, що в області є райони, де не в повному обсязі чи взагалі не проводяться заходи для дітей цієї категорії. «Якщо збільшити фінансування, то треба приділяти увагу дітям з віддалених районів, бо у них інколи немає іншої можливості відпочити. Головна ціль нас, як депутатів, і прийнятої програми, – залучити якомога більше дітей до оздоровлення і збільшити термін відпочинку з 4 до 10 днів».

Також присутні на нараді обговорювали підвищення фінансової грамотності серед людей похилого віку. Це банківські послуги, ломбарди тощо. Планується підготовити 20 тренерів з фінансової грамотності, які проводитимуть тренінги в ОТГ і зможуть надати послуги мінімум 500 жителям області.

Обговорювалапся й про можливість проведення екскурсій для людей похилого віку, запропоновано включити в програму на наступний рік заходи з надання паліативної допомоги, допомоги постраждалим від домашнього насилля.

Тетяна Головко закликала бути більш активними голів ОТГ від яких немає пропозицій щодо реалізації Обласної цільової соціальної програми розв’язання пріоритетних проблем. Адже це, в першу чергу, допомога їхнім жителям. «На жаль, жодна з ОТГ не взяла за приклад нашу програму і не впровадила у себе на території. Хоча це – дуже важливо для людей, які потребують допомоги і подібні проекти активно підтримуються в усьому світі. Тому нам хотілося б, аби географія дії цієї програми розширилася по області і завдяки її впровадженню ми змогли б допомогти якомога більшій кількості жителів нашої області, яким необхідна увага і допомога», - резюмувала Тетяна Головко.

Вона додала, що до уваги прийматимуться всі пропозиції від громадських організацій, які будуть розглянуті і при умові необхідності впроваджені в життя.

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.