Названо переможців літературно-краєзнавчо-мистецької премії Сумщини

Під час засідання обласна комісія з присудження премії під головуванням заступника голови облдержадміністрації Івана БОРШОША визначила цьогорічних переможців у номінаціях «Художня література», «Журналістика», «Культура і народна творчість», «Мистецтво», «Краєзнавство»

Так, переможцем у номінації «Художня література» (проза, поезія) комісія визначила письменника і журналіста з Бурині Івана ЖИТНИКА за його збірку творів, що складається з роману, повісті, оповідань, новел – «Запах скошених трав».

У номінації «Культура і народна творчість» переможцем визначено майстра народної творчості Ірину ДМИТРЕНКО, яка професійно займається виготовленням ляльок-мотанок та ткацтвом. Також майстриня працює із дітьми із особливими потребами, розкриваючи їх творчі таланти.

Кращим митцем у цьому році став режисер-постановник Сумського обласного театру для дітей та юнацтва Валерій МИКИТЕНКО, журналістом – консультант відділу інформаційно-аналітичної роботи облради, член Національної спілки журналістів України Наталія РОЗТОРГУЄВА.

Особливо жвава дискусія членів комісії розгорілася під час обговорення кандидатів на здобуття премії з краєзнавства – доктора історичних наук, професора Сумського державного університету, краєзнавця Сергія ДЕГТЯРЬОВА і кандидата філологічних наук, доцента Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка Сергія П’ЯТАЧЕНКА та їх доробків. Обидва претенденти – відомі на Сумщині краєзнавці і їх вклад в дослідження історії рідного краю величезний.

Під час обговорення Іван БОРШОШ зазначив, що збірка «Голодомор на Сумщині» (де вміщено 400 унікальних свідчень жителів області про геноцид українського народу на прикладі нашого краю) – це та книга, за яку варто присуджувати премії.

«Сьогодні увесь світ визнає Голодомор 1932-1933 років трагедією українського народу. А так ґрунтовно, як Сергій П’ятаченко, цю тему на Сумщині не досліджували. Буквально вчора автор презентував цю книгу у Львові, де також отримав схвальну оцінку великої кількості спеціалістів, – наголосив Івана Боршош. – Плюсом є і те, що автор залучив до дослідження десятки молодих людей, студентів, які завдяки своєму викладачу сьогодні «заражені» дослідженням історії нашого краю».

Ми маємо знати в обличчя свої таланти, тих, хто за допомогою слова, олівця, пензля, умілих рук чи прекрасного голосу або акторської майстерності творить Сумщину.

Давайте творити її разом!

Про все це повідав офіційний сайт Сумської обласної державної адміністрації.

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.