Відбувся онлайн-брифінг: важкохворі пацієнти почнуть помирати восени через дефіцит ліків… (відео)

Уже восени у дітей, які хворіють на рак, у людей, які хворіють на гемофілію, що живуть з ВІЛ, у пацієнтів, які страждають на рідкісні хвороби — закінчаться ліки, котрі повинна їм гарантувати держава…

Про це йшла мова під час онлайн-брифінгу, який був проведений за ініціативи БФ «Пацієнти України».

Міністерство охорони здоров’я України зриває закупівлю ліків, вакцин та медичних виробів для тяжкохворих українців за бюджетні кошти 2020 року.

Досі не підписані критично необхідні документи для старту закупівель та прихована реальна інформація про залишки препаратів для пацієнтів.

Важливо, що ряд препаратів, які купує держава на центральному рівні, неможливо купити в аптеках. В інших випадках пацієнти не можуть собі дозволити їх купити, а тому опиняються під ризиком смерті.

Всі хворі на гемофілію в Україні опинилися в такому становищі, що восени зупиняти кровотечі не буде чим.

І кровотечі, які можуть бути спонтанними, можуть привести до смерті пацієнтів.

«Ми вбачаємо в цьому корупційну складову. Це повторення сценарію 2014 року, коли МОЗ довів ситуацію до абсолютної відсутності препаратів в регіонах лише з однією метою — аби в кінці року швидко закупити ліки у своїх. Все це закінчилося тоді великими схемами та справжнім фармацевтичним мародерством. Схоже в профільному міністерстві зараз сподіваюся, що в період пандемії ніхто не буде звертати увагу на бездіяльність МОЗу щодо забезпечення пацієнтів. Але це ніщо інше як злочинна недбалість», — пояснює Олена Щербан, член правління Центру протидії корупції.

Я знаю ситуації не з книжок, коли ліків не було, коли втрачали дітей, дорослих, коли від болю дитина дивиться на тебе, і в її очах надія, що мама допоможе, врятує.

Я знаю як це, коли до тебе звертаються за допомогою, а ти намагаєшся випросити хоч флакон-два ліків у інших, не з таким тяжким перебігом хвороби, і дуже добре, коли хтось поділиться.

То були тяжкі роки….

Невже ми, в 2020 році, знову змушені будемо вийти під стіни МОЗ, президента, та вимагати ліків для наших дітей, братів, сестер, батьків?

Невже в нашій країні люди не заслуговують на допомогу від держави – на ту допомогу, яку в усьому світі надають безкоштовно?!

Наталія Кузнєцова-Віноградова, голова ГО «УкрФонд Лінія Життя».

Спеціально для інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ).


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.