Чому в Тернах не можуть створити ОТГ? (відео)

Ще з 2016 року в Тернах намагаються створити дієздатну та спроможну об’єднану територіальну громаду.

Намагаються, але її створити не можуть з низки причин…

Зауважу, що десятиліттями Терни футболили до різних районів – до Улянівського, Білопільського, Недригайлівського…

І якось виходило так, що селище завжди залишалося «на задворках» у безпосередньому смислі цього слова.

По-перше, в цих районах воно було на окраїні, по-друге, воно завжди було економічно-сильним населеним пунктом, з якого завжди була змога щось викачати.

І викачували.

Мабуть, цікаво, що до сорокових років минуло століття в Тернах проживало майже 14 тисяч жителів. Тут діяв філіал Харківського ветеринарного інституту, який навіть випустив спеціалістів з вищою освітою.

До слова, з кількома з ними я особисто був знайомий.

Три селищні школи постійно випускали освічених випускників, і багато з них прославили не тільки селище, а й Сумщину та Україну.

За моїми підрахунками, таких особистосте майже 40.

Назву тільки кількох – Валерій Гриценко, член-кореспондент Академії будівництва України, Заслужений працівник освіти України, Іван Кисляк, генерал-майор, Володимир Логвин, доктор технічних наук, професор, Дмитро Логвинов, доктор ветеринарних наук, професор, Всеволод Міщенко, повний кавалер ордена Слави, Анатолій Мокренко, народний артист України, народний артист СРСР, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка, державної премії Грузії ім. З. Паліашвілі, у якого 24 січня День народження, Василь Молчанов, Петро Тимченко, Петро Ольховик, Василь Сташко – Герої Радянського Союзу, В’ячеслав Овечкін, Заслужений лікар України, професор, Віктор Положій, відомий український письменник, журналіст, кіносценарист, головний редакто кіностудії ім. О. Довженка, Євген Положій, український письменник, автор багатьох книг, журналіст, Валерій Саєнко, вчений, лікар - хірург, лауреату державних премій СРСР та України, головний редактор науково-практичного журналу «Клінічна хірургія», Григорій Троян, Герой Соціалістчної Праці, Володимир Фролов, генерал-майор, перший заступник Командувача Національної гвардії України, заступник голови Військової ради, Галина Циганенко, відомий український філолог, доктор філологічних та педагогічних наук, професор, Олександр Чепурний, Заслужений артист України, співак, Григорій Шамрай, головний тренер жіночої національної команди України з біатлону, Заслужений тренер України, Заслужений працівник фізкультури і спорту України, Яків Шейко, кандидат історичних наук, історик, краєзнавець, політрепресований, автор історично-краєзнавчого нарису з історії Тернів, Анатолій Шутка, віце-адмірал, Віктор Шутка, відомий український художник (живопис, графіка).

Тернівське коріння є і у чемпіона світу з боксу, чемпіона Олімпійських ігор у Лондоні Олександа Усика.

І це далеко не ввесь перелік відомих в Україні особистостей – військових, вчених, літераторів, бізнесменів, , які народилися, виросли в Тернах.

Нині в Тернах є доволі сучасна інфраструктура, яка є доброю базою для створення Тернівської ОТГ з населенням понад 5 тисяч.

На сторінках інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) я вже неодноразово писав про значні успіхи на різних всеукраїнських конкурсах та фестивалях нинішніх вихованців та учнів Тернівської ДШМ і Тернівської ЗОШ.

Тут грає і знаменита команда «Космос», яка ставала чемпіоном Сумщини з футболу.

Понад 30 років, так склалося моє життя, як не живу в Тернах. Та я тут буваю, спілкуюся з родичами, рідними, односельцями.

І вони всі прекрасно розуміють, якщо не буде створена ернівська ОТГ – Терни зникнуть з лиця землі. І це буде не тільки прикро, а й ганебно для тих, хто нині докладає зусиль, щоб селище знову «втулущити» в якусь ОТГ.

Тим більше, тут прекрасні родючі землі, гарне географічне розташування (між Конотопом та Сумами), а головне, що тут поки що живуть працьовиті талановиті люди.

Відверто, якщо не буде створена Тернівська ОТГ, то децентралізаціія, про яку у високих кабінетах постійно торочать, що вона вигідна тільки простим людям, для Тернів може стати звичайним могильником… На превеликий жаль…

Хіба ж це можна допустити?

Іван Житник, володар Сумської обласної літературно-краєзнавчо-мистецької премії 2019 року у номінації «Художня література» (проза, поезія), член Національної спілки журналістів України, письменник, поет.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.