Яка вона – старість?

Старість...

Де її межа?

І чому вона у кожного своя?

Ось бігала людина, хуткою була – зненацька старість...

Старики...

Вони в Україні обділені. Обділені державою, обділені долею.

Старість – це коли ти дожив до того часу, коли працювати вже не можеш. Не можеш не тільки тому, що час уже прийшов, а й тому, що не можеш за станом здоров'я. А ще не можеш, бо на твоє місце прийшли молоді, жваві та здорові...

Їм теж потрібно працювати. В них діточки та такі ж старики на руках, яких потрібно доглядати. Так...

Ти пам'ятаєш, як сама прийшла молоденькою, з енегією, що аж плескалася з очей... І ти розумієш, що молодь повинна працювати тут, а не їхати за кордон на працю, залишаючи на місяці дітей, родину, батьків!

Старість...

У нашій державі старики скрізь заважають. Вони вже не швидко йдуть, тільки й чуєш: «Он плететься!».

А ти сам спробуй, в свої ще доволі молоді роки побігти, а потім будеш на них бурчати.

Старикам пенсії не потрібні, бо молодим, тридцятирічним, тоді не буде забезпеченної старості.

А в нинішніх стариків? Нехай діти забезпечують, або хай ще самі працюють. А ти сам будеш взмозі працювати у 60?

Спробуй зранку підхопитися, та побігти на роботу!

Не побіжиш! Бо тобі зараз ліньки пройти квартал, тобі важко... Тобі авто потрібне для цього… А пішком – ні…

У лікарні старики просто лежать, відпочивають. Так дехто з вищих чинів вважає.

Неначе в стареньких не було років шаленного ритму життя. П'ятирічок, планів, доган, переробок...

Це ж наші старики «строїли» той, зовсім не реальний, нікому не потрібний – комунизм. Якусь fata morgana будували, а не майбутнє.

Це ж вони по півтори ставки на роботі, не бачачи родин, дітей, виконували плани.

Це ж вони гектарні ланки в колгоспах пололи, а вдома – п'ять свиней, три корови, стадо гусей та качат, курки та інша живність.

А ще... Колгосп чи радгосп з надоями, тоннами пшениці, тоннами буряків, які треба навантажити й розвантажити, та постійним: «Партія зове. Партії потрібно! П'ятирічка достроково! План будь-якою ціною виконати!». І виконували, деколи цілодобово працювали…

Це вони трудилися по зміні на заводі, і за це, як насмішка, пляшка молока «за врєдность».

А потім руки знівечені, легені з дірками...

Бо в СРСР все було «шито білими нитками», все було під забороною, секретами… І скрізь була «Ялта, а не токсичне виробництво».

Це вони майже цілодобово перебували на робочих місцях. бо «компартія звала»! І, не дай Боже, плану немає, або якесь змагання завалив район, область. Все... Гамплик... У прямому та переносному значенні цього слова.

Це вони залишалися з зморшками не тільки на руках та обличчі, а й в душах. Ні, там не зморшки, а яри від праці, горя, та НЕ-ДО-ЖИТТЯ…

Бо тоді свого життя не було, було життя країни... І вони її відбудовували – хто як міг… Та все це йшло через важку, інколи непосильну працю…

А тепер з хворими, покрученими руками, з болями в серцях, з розсмиканими, як вовна, нервами, вони потребують постійного лікування.

Суспільство визначається ставленням до дітей та стариків! Як що тут все гаразд – то й суспільство є цивілізованим. Коли ж ні – то таке суспільство не є здоровим і цивілізованим.

Старики звикли терпіти… Вони й нинішні складні часи перетерплять. Хоча… Чи вже перетерплять? Бо ні сил, ні здоров’я не лишається… А є тільки мізерні пенсії, за які не купиш вже й ліків. А про повноцінне лікування – взагалі мова без сенсу…

Інколи вони повільно ходять по парку… Інколи ще й пісні своєї молодості, які чути з мобілок, підспівують…

Вони не здаються, бо не звикли до капітуляцій…

…Люба, Ніно, Паша, Сергійко, Саша, Вася… готові?

І пішли по-тихеньку гуляти...

А що ще робити?!

Наталія Кузнєцова-Віноградова, член Національної спілки журналістів України.

Світлина автора.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.