Не стало Марії Захарівни Лахової

Пішла з життя ціла епоха – Лахова Марія Захарівна.

У місті Буринь Сумської області закінчила свій життєвий шлях колишній лікар-педіатр, колишній головний лікар Буринської центральної рйонної лікарні Лахова Марія Захарівна.

Її серце зупинилося вночі сьогодні, 27 грудня 2019 року, на 83 році життя.

Марія Захарівна з великими досягненнями та розбудовою очолювала районну лікарню імені професора Н.П. Новаченка з 1972 року по 1993 рік.

За двадцять один рік роботи головним лікарем вона зробила чимало для розвитку ЦРБ.

При ній в 1986 році було побудовано поряд з головним приміщенням районної лікарні хірургічний корпус на 120 ліжок. У ньому розмістились хірургічне (60 ліжок), пологове (30 ліжок) та гінекологічне (30 ліжок) відділення.

Під керівництвом Марії Захарівни було прокладено тротуар до лікарні, залишки якого, й досі збереглися.

Біля лікарні був висаджений березовий і ялинковий парк та каштанова алея вздовж всього в'їзду до лікарні.

Біля хірургічного відділення були розбиті зони відпочинку.

Проводилися змагання між відділеннями на кращу клумбу. Переможців нагороджували грамотами та преміями.

Саме при Марії Захарівні було відбудоване та відкрите нове приміщення харчоблоку, починалося будівництво лікарняної пральні.

Був відбудований гараж, дитяча молочна кухня та поряд відкрите приймальне дитяче відділення.

Лахова М.З. завжди була попереду. Всі суботники, всі роботи, які проводилися в лікарні, очолювала особисто Марія Захарівна.

Під час її керівництва було закуплено нове обладнання для лікарні: УЗД- апарати, рентген-апарати тощо.

Також значний та якісний розвиток набула при Марії Захарівни й сільска медицина. В ті роки відкривалися та ремонтуаплися фельшерсько-акушерські пункти в селах Буринщини.

До 1990 року в районі нараховувалося 34 ФАПи, що дало можливість надавати кваліфіковану медичну допомогу жителям сільської місцевості.

З Червоної Слободи переведено відділення неврології, ЛОР відділення в центральну районну лікарню.

Загалом нараховувалося 340 ліжок у ЦРЛ.

Марію Захарівну шанували та поважали не тільки в Бурині та районі, а й в Сумській області. Прислухалися до неї, як до керівника, людини, вірного товариша.

Саме таких лікарів як Ситник М.С., Жук Т.С., Бавикін М.І., Білоус В.Я., Бризюк О.М., Сидорук М.А., Сидорук З.О., Шалак М.І. та інших приймала на роботу та давала путівку в життя головний лікар Лахова М.З.

При лікарні Марія Захарівна організувала художню самодіяльність. Був навіть хор медичних працівників, який займав призові місця в обласних фестивалях-конкурсах від Буринського району.

Також діяли драматичний та танцювальний гуртки при лікарні.

Саме при Марії Захарівні Буринська лікарня, в той час отримала перехідний червоний прапор за досягнуті успіхи в медицині. Це була найвища відзнака, яку могла отримати медична установа в країні.

І найголовніше, що хотілося сказати про Марію Захарівну – вона завжди залишалася ЛЮДИНОЮ!

ЦЕ БУЛА МЕГА ЖІНКА, МЕГА ЛІКАР ТА МЕГА ДРУГ!

Наші сім'ї, для яких Марія Захарівна була дуже близькою людиною, висловлюють співчуття рідним та скорблять разом з ними.

Нехай добрий, світлий спомин про цю чудову людину залишиться навіки у наших серцях.

Вічна і світла пам'ять про Марію Захарівну Лахову завжди буде з нами.

Родини Кузнєцових, Віноградових, Тимощенко.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.