У Бурині відзначають День Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії

День Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії традиційно святкується наприкінці першого осіннього місяця.

Щорічно 30 вересня православна церква вшановує пам’ять цих святих мучениць, загиблих за християнську віру.

Сьогодні, 30 вересня 2019 року, в Бурині, богослужыння провів Благочинний Буринського округу Української Православної церкви Київського Патріархату настоятель храму святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії отець Димитрій.

Проруч храму також відбулося відзначення цього свята.

Адже саме цього дня прийнято також йти до церкви і молитися перед іконою святих, просити у них сил для зміцнення віри, здоров’я, добробуту та кохання. Мучениці Софії моляться про здоров’я для дітей, зцілення від жіночих захворювань, благополучне зачаття дитини, а також про важкі втрати.

До слова, Віра, Надія, Любов та матір їхня Софія: історія Благочестива вдова Софія та троє її доньок – ранньохристиянські мучениці, що жили у II столітті нашої ери в Римі за часів правління імператора Адріана.

Софія, чиє ім’я в перекладі з грецького означає «мудрість», була благочестивою християнкою. І своїх дочок вона назвала на честь головних християнських чеснот: Віри, Надії та Любові.

Дізнавшись про сильну віру Софії та її доньок, імператор наказав доставити їх до палацу, вимагав від християнок зректися своєї віри та принести жертву язичницьким богам.

Однак ті залишалися непохитними…

Розгніваний імператор звелів застосувати до дівчаток жахливі тортури. Старшій, Вірі, на той момент було 12 років, Надії – 10, а Любові – всього 9 років.

Матір їхню Софію не піддавали тілесному катуванню, однак прирекли на ще сильніші душевні муки – змусили дивитися на тортури своїх дітей.

Страдниця поховала своїх дочок і два дні не відходила від їхньої могили.

На третій день вона там же й померла.

За перенесені муки Софія разом із доньками була зарахована церквою до лику святих. Їхні мощі з 777 року покояться в Ельзасі, в церкві Ешо (Франція).

У день вшанування Віри, Надії, Любові та Софії свої іменини відзначають усі дівчатка, дівчата та жінки з такими іменами.

Цього дня їх прийнято вітати з днем янгола, а також дарувати подарунки, зокрема, ікони, ладанки та різні солодощі.

Свято Віри, Надії, Любові та Софії найкраще провести в колі найближчих людей, обмінюватися хорошими новинами, гратися з дітьми, пригощати їх солодощами. Дітям цього дня приділяється особлива увага, особливо дівчаткам.

Що категорично заборонено робити в це свято?

Жінкам не рекомендовано нічого робити по дому та на городі.

У день Віри, Надії, Любові та Софії не можна влаштовувати ніякі гуляння, адже привід у свята трагічний.

Також категорично забороняється проводити вінчання і весілля.

А ще не слід лаятися з близькими людьми, адже цього дня вся погана енергія обов’язково повертається назад.

І ще про таке. Вважається, що останнього вересневого дня вже буває доволі холодно і дощить, а після Віри, Надії, Любові та Софії можуть початися заморозки.

Якщо 30 вересня полетять журавлі – то на Покрову (14 жовтня) буде мороз, а якщо ні – то зима настане пізніше…

Дощ цього дня обіцяє ранню і не дуже холодну весну. А якщо ще й грім прогримить, то осінь триватиме довго, але буде теплою і безвітряною….

На світлині: День Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії у місті Буринь.

Фото Івана Житника.

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.