І сіамські котики стають ручними

До мого сусіда по дачній вулиці, який постійно мешкає у добротному власному будинку в Сумах, якось прибилася сіамська кішечка. Хоч нові господарі її й шанували, та вона не мирилася з котом-«старожилом» просторої садиби, не дозволяла до себе доторкнутися. Навіть погодувати її вдавалося нелегко – всього боялася. Тоді й виник у господаря задум відпустити дикувату кішечку «на волю» – відвезти на дачу. Під навісом обладнали для тваринки житло на старому м’якому дивані, що ззовні притулився до глухої стіни дачного будинку, тут же виставили кучу посуду для годівлі і наповнили його різними «смаколиками». Практично щодня приїжджали містяни, щоб знову і знову заповнити тарілочки, мисочки таким-сяким м’ясцем, рибною юшкою, чистою водою. Та все одно кішечка «не йшла на контакти», всього і всіх боялася.

Минуло кілька тижнів і сіамська красуня «розщедрилася» на четверо маніпусіньких котят. -Дикі і квит, – бідкався сусід, коли малеча вже трохи підросла, стала досить забавною та грайливою. – Ми до них з любов’ю, а вони хвостами крутять, тікають, ні погладити їх, ні до рук взяти не можемо. Не вірити сусіду (обробляє ж земельну ділянку через дві від нас) та ще й земляку не було ніяких підстав – трохи наслуханий про особливість характеру представників цієї породи котів. Проте одного з чотирьох їм все-таки вдалося «пристроїти» до добрих людей. Трьох інших малих так і продовжувала пильно «пасти» невблаганна їхня дикувата мама. Та якось сусіди не змогли день чи два приїхати на дачу. Мабуть, голодна тваринна голота, самостійно шукаючи собі наїдки, з неабияким острахом та обережністю забрела на наше дачне подвір’я. Довірливо «поскаржившись» дружині на голодний пайок, всі четверо дружно взялися молотити з блюдечок, лоточків подрібнені сосиски, ковбасу, лизати язичками молочко. Мама (вона темніша) раз за разом піднімала свої світло-сині очі і уважно спостерігала не лише за наполегливою «роботою» свого потомства, а й за всією територією: чи не наближається який-небудь непроханий гість?

Уже з першого візиту до нас сіамських котиків дружині вдалося «домовитися» з ними про мирне «співіснування». Вони всі дозволяють себе гладити, брати на руки, крім дикуватої мами.

-З тваринками треба говорити. Вони, як і все живе, люблять ласку і пам’ятають добро, зроблене для них, – із знанням справи повчала дружина, лагідно притуляючи до себе одного з пружних котиків. – Їх треба просто любити. Відтоді сіамське сімейство щодня або й по три-чотири рази на день прибігає вулицею «в гості» до нас за дві дачні ділянки. Кошенята уже навіть знають за звуком та кольором нашу автомашину – щойно ми проїжджаємо до своїх воріт вони тут як тут. І відразу від них – «вихваляння», «скарги», «доноси», «нарікання». Якби-то розуміти котячу мову! Вони багато чого цікавого повідали б.

А може, хтось із земляків бажає взяти собі «на виховання» сіамського котика? Вони такі славні та грайливі! Подумайте.

Іван Бойченко, член Національної спілки журналістів України.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.