Чорнобильська трагедія: відлуння минулого

До однієї з найтрагічніших дат в історії нашої держави – Дня пам’яті Чорнобильської трагедії у бібліотечних закладах системи проведено цикл масових заходів «Чорнобиль не повинен повторитись». На книжково-ілюстративних виставках широко представлені матеріали про техногенну катастрофу, де всі бажаючі мають змогу глибше пізнати причини, наслідки та масштаби трагедії.

З метою увічнення пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи у центральній публічній бібліотеці була проведена година-сповідь «Відлуння минулого» для підлітків (класовод 10 класу першої міської школи Віра Боженко). Вони мали змогу послухати спогади очевидиці тих подій, переселенки із зони відчуження Ольги Михайлівни Кунакової.

Бібліотекар Наталія Падалко розповіла присутнім про перші години після вибуху на електростанції – 26 квітня 1986 року. Згадали поіменно пожежників, які в самому пеклі аварії виконували свій обов’язок до останнього подиху та стали першими Героями-ліквідаторами. Діти схилили голови перед усіма, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів. Анна Надворна запалила свічку у пам’ять про тих, хто заснув вічним сном, сказавши своє вагоме слово в цій трагедії.

Виступ Ольги Кунакової молодь сприйняла близько до серця. Адже слова очевидиці тих страшних подій прозвучали як сповідь, де жінка розділила своє життя на дві частини – до та після трагедії. Ольга Михайлівна з любов’ю згадувала своє Поліське, де людина, як дерево, зрослася корінням із рідною землею та страшне лихо розкидало їх в різні куточки колишнього Радянського Союзу. Її виступ був дуже емоційним та щемним і присутні вражено слухали, ставили питання, цікавилися подробицями трагедії, сучасним станом зони відчуження.

Доповненням до виступу ведучої став відео-сюжет про те, що зона відчуження отримала статус Заповідника та переглянули кліп британського гурту Suede до синглу Life Is Golden, де використані кадри з Прип'яті зняті за допомогою пілотованого дрона.

Наталія Падалко подякувала гості за участь у заході та вручила їй квіти. Усі присутні із зацікавленістю переглянули матеріали книжково-ілюстративної виставки «Дзвенить у душах українців Чорнобиля гірка полинь» та сфотографувалися на згадку про непересічну зустріч.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.