У Бурині суху рослинність спалювати категорично заборонено нині діючим законом, але…

Щодо цього офіційний сайт Буринської міської ради опублікував застереження виконавчого комітету Буринської міської ради:

«До міської ради почали надходити повідомлення про громадян, які на своїх присадибних ділянках і приватних територіях спалюють залишки рослинності, сухої трави та сміття. Це також стосується організацій, підприємств та установ на території міста. Тому хочемо застережити, що прибирання залишків рослинності, сухої трави та сміття спалюванням заборонено.

Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, які забруднюють атмосферне повітря та завдають шкоди здоров’ю людей.

Особливо небезпечним серед них є бензопірен, який здатен викликати ракові захворювання. Крім того, спалювання залишків рослинності, сухої трави призводить до руйнації грунтового покриву, вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворювальні мікроорганізми. Вогонь знищує коріння трав’янистих рослин, згоряє багато корисних комах, які звикли зимувати в листяному килимі.

Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на цінне органічне добриво. Тому, якщо ви володієте приватним будинком, то найкращий шлях боротьби з залишками рослинності – їх прикопування або компостування. Листя та всі трав’яні відходи – це продукт, який може перегнивати, добре розкладається в землі і є чудовим добривом для грядок.

Спалювання листя є порушенням статей 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», статей 17, 18 та 42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та діючих на території громади Правил благоустрою.

Порушення заборони передбачає накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 гривень). На посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті ж дії, здійснені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а згідно зі статтею 152 КУпАП, штраф за багаття для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб і підприємств – 850 – 1700 грн.

Якщо Ви стали свідком паління листя та сухостою, Ви можете звернутися до Буринського відділення поліції Конотопського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області та повідомити спеціаліста міської ради - уповноваженого складати протоколи та видавати повідомлення про адміністративне правопорушення за статтею 152 КУпАП (за телефоном 22207).

Але краще бути свідомим громадянином та дотримуватись діючих законів, норм і правил.

Виконавчий комітет міської ради».

Напевне, такі застереження потрібно б вивісити в кожному житловому кварталі міста, а з жителями вулиць повинні в цьому напрямі попрацювати депутати Буринської міської ради…

Про небезпечну сморідну екологію Бурині, пишемо від першого дня сворення інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) - з 2011 року...

На БіЖ виставлялися конретні світлини.

І що ж?

НІКОМУ Й НІЧОГО НЕ ПОТРІБНО В БУРИНІ...

Ось так і отруюються городяни карцогенним сморідом...

І, врешті-решт, це призведе до незворотніх процесів у здоров’ї кожного містянина...

ТА НАД ЦИМ НІХТО НЕ ХОЧЕ НАВІТЬ ЗАДУМУВАТИСЯ...

Така ж ситуація і з тваринним світом у місті та на його околицях -- все знищується...

А ШТРАФИ ДОВОЛІ ВИСОКІ ТІЛЬКИ Й ІСНУЮТЬ У ДОКУМЕНТАХ...

Та доки хоч одна людина не буде оштрафована в місті за порушення нині діючого законодавства, і цей факт не стане відомим містянам, доти й дихатимуть городяни отруйним смородом.

А поки що димить всюди…

Іван Житник, член Національної спілки журналістів України.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.