Донори – це справжні герої, які живуть серед нас…

«Я вважаю, що донорство – це покликання. Кожен з вас не лінується боротися зі шкідливими звичками, дотримуватися дієти, прийти в донорський центр, щоб здати кров для іншої людини. Завдяки вам багато людей отримали друге народження. З’являється шанс повернутися до життя в онкохворих дітей, військовослужбовців, що захищають країну в зоні проведення АТО, інших жителів нашої країни, які вимагають переливання крові і плазми».

З такими словами звернувся голова Сумської обласної ради Володимир Токар до донорів.

Їх напередодні свята запросили на урочистості до головного органу місцевого самоврядування Сумщини, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Координатор донорського руху Сумського обласного центру служби крові Олена Геренко нагадала, що 11 років тому, у 2009 році, Сумська обласна рада на чолі з Володимиром Токарем прийняла безпрецедентне рішення про створення на базі станції переливання крові підприємства на засадах державно-приватного партнерства. Це рішення виявилося по-справжньому доленосним. Воно дало змогу не лише врятувати заклад служби крові від повного занепаду, який спостерігався на той час, а й відкрило новий шлях для всієї служби крові України.

Нині СОЦСК – один з найкращих у Європі, про що неодноразово наголошували західні партнери.

На сьогодні в області більш ніж 4 тисячі донорів мають звання Почесних. Це означає, що вони 40 раз безоплатно здавали кров, або 60 – плазму. 45 заслужених донорів – не менше 100 раз здавали кров або 120 – плазму на благодійній основі.

Серед активних донорів і заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко. Вітаючи присутніх, вона від щирого серця подякувала їм за самопожертву: «Потреба в крові є постійною. Ні хвороби, ні нещасні випадки не йдуть на карантин, тому кров потрібна щодня. Усі ми розуміємо, що рух донорів є благочинним, тож чим більше ми говоримо про необхідність добровільної здачі живильної рідини, тим більше громадян задумається над цим питанням. У цьому сенсі я хочу подякувати не лише тим, хто ділиться своєю кров’ю, а й тим, хто є активними провідниками донорського руху. Бо саме завдячуючи вам, до донорства залучається все більше людей».

За активну позицію Тетяні Головко вручено квіти та пам’ятний подарунок.

Донори – це справжні герої, які живуть серед нас. Кров не має ціни, адже для хворих – це життя. Донори не питають, кого саме врятує їхня кров – вони просто приходять і здійснюють свій маленький подвиг. Саме з таких учинків складається громадянське суспільство, - переконані учасники заходу.

Директор СОЦСК, депутат обласної ради Наталія Трофименко акцентувала увагу, що під час карантину всі області відчули проблему у нестачі крові, окрім Сумщини, де постійно був шестиденний запас. Вона подякувала за це тим, хто поділився живильною рідиною, які навіть за відсутності транспорту йшли здавати кров пішки, аби ні один хворий не залишився без допомоги.

Також Наталія Трофименко розповіла про новий проект Центру – забір плазми у людей, які перехворіли на COVID-19 задля створення рятівної вакцини. Принагідно запросила всіх тих, хто перехворів на коронавірус, здати кров для розробки ліків.

Донорам цього дня дякували, дарували цінні подарунки та вручали грамоти Сумської обласної ради і Центру служби крові. Найвидатніші донори Сумщини – Олександр Ткачов, який здав 130 літрів крові, й одна з зачинателів безоплатного донорства в країні Раїса Волжина отримали дипломи «Легенда донорського руху».

Володимиру Токарю вручили диплом «Влада, дружня до донорства».

Вітаючи винуватців свята, голова обласної ради не обійшов і Сумський центр служби крові. Він від щирого серця подякував колективу закладу і його керівнику Наталії Трофименко за те, що вони переживають за свою справу. Адже саме завдяки їхнім жіночим плечам – а їх у центрі крові більшість – змогли вивести його на найвищий рівень в Україні.

Усім присутнім Володимир Токар побажав здоров’я, миру і добра.

А ще донори отримали маленькі сувеніри – ляльки-мотанки від школярів Великописарівської спеціалізованої школи – вихованців гуртка народознавства станції юних натуралістів, які підтримують донорський рух.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.