Все ж таки на Сумщині може бути 5 районів, а не 3…

Інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) на своїх сторінках регулярно розповідав, що ведуться дебати щодо кількості районів, які повинні бути тут – 3 чи 5…

З цього приводу висловлювалися різні точки зору.

Зауважимо, що нині в Сумській області є 18 районів.

Міністерство розвитку громад та територій України подало до Верховної Ради України законопроект, яким визначено утворення на Сумщині п’яти районів: Конотопський (з адміністративним центром у місті Конотоп), Охтирський (з адміністративним центром у місті Охтирка), Роменський (з адміністративним центром у місті Ромни), Сумський (з адміністративним центром у місті Суми) та Шосткинський (з адміністративним центром у місті Шостка). За планом реформи передбачається, що найближчим часом Верховна Рада прийме відповідну постанову «Про утворення та ліквідацію районів», повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Формування саме такого районного поділу активно відстоювалося депутатами обласної ради протягом останнього року. Нагадаємо, за пропозицією Міністерства розвитку громад та територій України, на Сумщині раніше пропонувалося залишити тільки три райони з 18 існуючих – Сумський, Шосткинський та Конотопський. Це спричинило б ускладнення доступу до ряду адміністративних послуг, медичного обслуговування. Також негативно вплинули б на життєдіяльність громад відсутність прямого сполучення між більшістю населених пунктів трьох районів та вкрай незадовільний стан автомобільних доріг. А відстань між населеними пунктами в деяких районах становила б більше 80-100 км, що суперечить нормам.

Обласні обранці з таким розподілом категорично не погоджувалися. Про це неодноразово йшла мова на засіданнях міжвідомчої регіональної групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Сумської області.

Вже у жовтні 2019 року депутати обласної ради звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України з приводу необхідності утворення на Сумщині щонайменше п’яти районів. Окремі депутати і Верховної Ради, і Сумської обласної ради вели активну роботу щодо відстоювання інтересів жителів Сумської області у Мінрегіоні.

У квітні та травні 2020 року за підписом голови Сумськоъ обласної ради Володимира Токаря були направлені листи Міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову, в яких ішлося, що для створення найбільш прийнятних умов життєдіяльності для населення області на території Сумської області пропонується 5 районів: Сумський, Охтирський, Роменський, Конотопський та Шосткинський.

Таку кількість районів обласні обранці аргументували чисельністю населення, територіальною доступністю та розташуванням структур місцевого самоврядування.

Відрадно, що до позиції керівництва та депутатського корпусу обласної ради у Києві таки дослухалися.

«Ми дуже задоволені, що нас почули, адже головним пріоритетом у подальшому розвитку територій громад і районів насамперед має бути доступність до якісних послуг жителів області. Ми розуміємо, що всі адміністративні послуги надаватимуться в межах певної громади, але будуть і такі, за якими мешканцям необхідно звертатись у район. Тому важливо, що враховані всі аспекти: відстань, якість доріг, транспорт, зручні умови доїзду до адміністративного центру – все для того, аби людям було зручно», – наголосила заступник голови обласної ради Тетяна Головко.

Прийнятий варіант із п’яти районів дозволив створити максимально наближено рівнозначні за розміром територій та кількістю проживаючого на них населення райони (крім Сумського). Це, безумовно, сприятиме вирівнюванню навантаження як на місцеві, так і на терпідрозділи центральних органів виконавчої влади. Що дозволить їм більш якісно надавати людям адміністративні послуги та знизити соціальну напругу серед населення області, пов’язану із запланованими змінами в адміністративно-територіальному устрої.

Наразі, після погодження членами Української асоціації районних та обласних рад, законопроєкт буде направлено на затвердження Верховною Радою України.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.