Чи перетвориться містечко Буринь у невеличкий новий міні Лас-Вегас?

Відразу зауважимо, що нині Лас-Вегас, який розташований у США, є одним з найбільших світових центрів розваг та ігрового бізнесу…

Чи може невеличке містечко Буринь, що на Сумщині, «перетворитися» на подібний міні-центр?

Розмірковуватиме разом…

Хтось із читачів інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ), можливо, пам’ятає ті статті, в яких розповідалося про закриття деяких об’єктів у місті Буринь. Про ті невтішні прогнози, які в недалекому майбутньому повинні були справдитися в місті. І, забігаючи дещо наперед, зауважу, що вони таки справдилися…

У тих статтях розповідалося про закриття міської аптеки №35, зникнення великого футболу в місті та районі, а ще – про можливе закриття Буринського міського дитячого садка №3 та Буринської ЗОШ №3.

Також у них наголошувалося про невтішні виклики для городян загалом.

Отже, якось непомітно, єдиний БіЖ звернув тоді увагу, аптека №35 була закрита. Ніхто з жителів не обурився, ніхто не вийшов на акцію протесту. Словом, ніхто навіть не висловив слова незадоволення з цього приводу.

А через деякий час це приміщення, у п’ятиповерховому будинку, стало приватною власністю .

Великий футбол так непомітно зник, і знову тільки БіЖ порушив цю тему, що, здається, в Бурині й досі ніхто не помітив, що його немає.

Коли БіЖ написав про можливе закриття дитсадка №3 та Буринськоъ мыськоъ ЗОШ №3, відразу офіційний сайт Буринської міської ради запевнив городян, що то видумки інтернет-порталу.

Та нинішні невтішні факти щодо цього підтверджують, що всі тодішні повідомлення мали під собою підґрунтя.

Адже Буринський міський дитячий садок №3 фактично вже закритий. Днями тихцем під час карантину) була проведена сесія Буринської міської ради, на якій і проголосували депутати про знищення садка. Батькам надіслали смс-ки, щоб прийшли й забрали дитячі речі. Про цю подію інтернет-портал ЖИТТЯ і БУТТЯ (БіЖ) детально розповідав у розділі ВІДЕО. Тому не станемо знову повторюватися.

Наголосимо, що в центрі міста 2 червня 2020 року о 9 годині планується провести акцію про недопущення остаточного закриття одного з дитячих садків міста.

Не будемо писати про наслідки від його закриття, вони й так зрозумілі, наголошу тільки на такому – коли не стане цього дитячого закладу, стовідсотково буде закрита й Буринська ЗОШ №3. Наголошую: стовідсотково. Бо сюди вчитися йдуть в основному ті учні, які виховувалися в садочку, який розташований поруч…

Великий футбол, і це вже зрозуміло, вмер у Бурині. Міський стадіон ще-так сяк поки що підтримується. Та й учні тієї ж школи №3, яка поряд, на ньому займаються. Кілька разів на рік тут відбуваються футбольні матчі серед шкіл Буринської ОТГ та поки що району.

Та, коли почнуть закриватися школи, звичайно, автоматично закриється й стадіон…

Чимало матеріалів інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) на своїх сторінках присвятив занепаду медичної галузі в Бурині та на Буринщині. У даній статті цю тему широко не буду висвітлювати. Тут потрібен глибокий аналіз – чому приміщення Буринської центральної лікарні повністю опустіють. А потім з ними може трапитися те, що й трапилося з приміщенням аптеки №35…

Як повідомила інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) член Національної спілки журналістів Наталія Кузнєцова-Віноградова, у школах, дитячих садках, гуртожитках так і не були підключені електронні пристрої, які відповідно чинного законодавства України, повинні були під'єднати ще три роки тому. Через те, що гарантійні листи подавалися на правління облгазу кожного опалювального сезону, але не були виконані умови договорів, на Буринську міську раду було подано до суду на виплату великого штрафу. Ці немалі кошти громада повинна буде виплатити в обов'язковому порядку. І швидше за все, залишаться школи, дитсадки, гуртожитки без газового опалення.Це, мабуть, єдине місто на Сумщині, де аймонди не встановлені…

Тепер про можливе «перетворення» невеличкого міста Буринь у такий собі міні Лас-Вегас, де є розвага та гральне дозвілля.

БіЖ з цього приводу знову може дещо спрогнозувати. Куди прилаштувати ті приміщення, які вивільняться після поки що можливих інфраструктурних об’єктів?

З часом перейдуть у приватну власність. У чиїх руках вони опиняться, нині можна тільки здогадуватися. Хоча, звичайно, можуть бути різні варіанти.

А те що об’єкти будуть закриватися – сумнівів майже не залишається. Учнів у школах недостатньо, дітей у садках – теж, лікуватися містяни нехай їдуть до Конотопа, Сум, а, можливо, й Києва, і т., і т.п.

Як що все так буде тривати як зараз, у Бурині залишиться єдина школа, єдиний дитсадок, і, можливо, – ніякої лікарні, дитячих шкіл мистецтва, ДЮСШ, РБК тощо. А от приміщення все ж таки залишаться…

Усе про що я написав, це аж ніяк, не так званий «брєд сивої кобили» (хоча, звісно, дехто й буде в цьому переконувати).

Хоча, якщо хтось сумнівається в тому, що тут написано в кінці, може почати читати все спочатку, особливо про факти, які вже стали реальністю.

Звертаю увагу в даній статті я нікого не звинувачую, ні до кого, в тому й числі не висловлюю претензії.

Просто я знаю – байдужість городян, так званий «пофігізм» і привів до такого плачевного, а ще й приведе до ще більш плачевного стану в місті Буринь.

Я все це пишу не для власного піару, в мої роки він мені аж ніяк не потрібний, я пишу для того, щоб хто читатиме статтю усвідомив, є ще малесенький шанс врятувати місто Буринь.

І якщо він не буде використаний восени, то не таке вже й далеке спрогнозоване майбутнє міста, майже відразу ж перетвориться у реальність.

Виникає логічне питання: що ж буде з жителями Бурині, кому вони будуть потрібні?

Вони, до слова, й зараз нікому не потрібні. І, в першу чергу, – нинішніх керівникам.

Адже ніхто з них не живе в Бурині, а живе в селах району, навіть і не в тих, які нині входять до Буринської міської об’єднаної територіальної громади…

І все ж таки: що буде з жителями Бурині?

Цю тему дедально обговоримо восени 2020 року…

Іван Житник, член Національної спілки журналістів України, письменник, поет, блогер.

На світлині: місто Буринь наприкінці травня 2020 року.

Фото автора.

PS: Пропонуємо читачам інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) матеріал про останні події в Бурині, які надрукував сайт http://sumynews.com

Доки всі занепокоєні питаннями, пов’язаними боротьбою з коронавірусом в Буринській ОТГ місцева влада на чолі з Віктором Ладухою «під шумок» вирішила закрити дитячий садок № 3. До того ж, чиновники вирішили піти на такий крок без попереднього оголошення про припинення роботи дитсадка за 20 днів. Активісти Бурині та батьки б’ють на сполох, не готові миритися з таким рішення влади.

Як розповідає активістка з Бурині, Наталія Кузнєцова-Віноградова, голова ГО «Укрфонд Лінія Життя», координатор в Сумській області від ГО «Пацієнти України», незрозуміло звідки взявся акт-висновок про аварійність дитячого садочка, депутати Буринської ОТГ швидко провели сесію, затвердили рішення без будь-якого обговорення і а-ля, садочок ліквідують.

Батьки незгоді з таким рішення місцевої влади, прийшли до виконкому Буринської ОТГ, але замість того, щоб обговорити ситуацію з батьками та колективом садочку очільник ОТГ Віктор Ладуха просто попросив жінок покинути приміщення, оскільки в нього інша нарада на цей час, а щодо ситуації з садочком запропонував поговорити через тиждень.

Батьки обурюються, що вони своїми силами зробили ремонт в групах, навели лад на дитячих майданчиках на території садочку, а в один прекрасний день їм просто зателефонували з садочку та попередили про те, що заклад буде закритий, а тому треба приходити забирати документи, хоча перед цим не було жодних зборів, просто поставили до відома в той день, як закінчилася сесія, на яку не запросили навіть директора садочку. Колектив садочку визнає, що половина садочку дійсно потребує ремонту, зокрема потрібно перекрити дах, але ж інша частина садочку в задовільному стані, там зроблений ремонт, до речі, за кошти самих батьків.

Правники порадили батькам садочку подати заяву в поліцію, що вже зроблено, та подати заяву в суд. Проте батьки не з багатих, знайти гарного адвоката та проплатити його – не мають змоги, але й здаватися не збираються, готові йти на більш радикальні кроки, підключати ЗМІ, а 2 червня 2020 року о 9.00 батьки та робітники садочку збираються в центрі Бурині біля маркету «Лідія», просять підтримати їх всіх небайдужих.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.