Фермери Буринщини зустрілися з народним депутатом Максимом Гузенком щодо земельних питань

Нині на Буринщині працюють 110 фермерських господарств, тобто, 1/7 частина всіх фермерів Сумщини.

Це люди, які трудяться на землі вже роками, знають її справжню ціну, так само – як і ціну своєї доволі складної роботи.

Адже після розпадів колгоспів та радгоспів спочатку небагато хто ризикував узяти землю для її обробітку. А ще сутужно було із технікою, посівним матеріалом, добрива тощо.

Проте знайшлися й справжні господарі, хто ризикуючи багато чим у своєму житті, – наважився все ж таки вирощувати хліб та інші сільськогосподарські культури.

Серед них й Анатолій Каблюк, Григорій Доба та Анатолій Романчук. Саме їх фермери району й уповноважили на зустріч з депутатом Верховної Ради України Максимом Гузенком.

Зауважимо, що Максим Гузенко на минулих виборах депутатів Верховної Ради України переміг у одномандатному мажоритарному виборчому округу №161 від партії «Слуга народу». До складу округу входить і Буринський район.

До речі, Максим Гузенко вже доволі чимало років теж пропрацював у сфері сільськогосподарського виробництва. Тому питання агропромислового комплексу, безсумнівно, для нього «рідні», і він у них добре розбирається, добре ними володіє

…На зустрічі, яка відбулася в оіфсі нардепа в селі Степанівка, що в Сумському районі, був присутнім і Євгеній Лішунов, помічник депутата Верховної Ради України.

На ній були порушені різні питання сільськогосподарського виробництва, перспективи його розвитку, в тому числі й – фермерських господарств.

Та, безсумнівно, обговорювалося й питання №1 нинішнього сьогодення – продаж землі. Адже щодо нього стільки суперечливої інформації, що так просто відразу й не усвідомиш – а як же насправді?

Тому й фермери хотіли почути відповіді на складні питання з перших, так би мовити вуст, від народного депутата, який безпосередньо бере участь у їх вирішенні на законодавчому рівні.

Максим Гузенко ще раз підтвердив, що купувати землю зможуть тільки громадяни України, держава, місцеві громади, українські підприємства, засновані українцями.

Також він підкреслив, що законопроектом встановлюється ліміт щодо концентрації землі в одні руки – не більше 10 тисяч гектарів.

Безперечно, фермерів з Буринщини, втім, як, мабуть, і всіх жителів держави, хвилює й таке: чи не потрапить земля до рук іноземців?

З цього приводу Максим Гузенко зауважив, що питання доступу іноземців до землі вирішуватимуть тільки українці на вседержавному референдумі. Інших вирішень цього питання і не передбачається, і не буде.

І ще про досить важливе: банки матимуть змогу продавати землю сільськогосподарського призначення тільки за умови стягнення, якщо така земля була предметом застави (ділянку слід буде продати на земельних торгах протягом 2 років, інакше та конфіскується). І вартість землі буде не нижчою за нормативно-грошову оцінку.

Також на зустрічі обговорили й перспективи роботи фермерів у сільському господарстві в умовах, які будуть складатися після відкриття ринку землі.

Звичайно, заглянути наперед завжди було, є, й буде важко. Та прорахувати перспективи, а чи ризики – потрібно вже зараз.

Адже, щоб там хто не казав, але українська земля – годувальниця всіх українців. І яка буде її доля, такою й буде доля не тільки тих, хто працює на ній, а й всієї України.

І дуже хочеться вірити, сподіватися й надіятися, що доля її буде щасливою…

... А конструктивізмом, діловитістю та дієвістю даної зустрічі всі залишилися задоволені.

На світлині: під час зустрічі.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.