Виставка робіт онкохворих дітей «Новорічна феєрія» не залишає байдужими її відвідувачів

У Сумському обласному центрі служби крові відбулося врочисте відкриття виставки робіт онкохворих дітей «Новорічна феєрія». Відтепер донори зможуть милуватися ними у чайному залі, очікуючи виклику на донацію. Таким чином. діти висловлюють свою вдячність та поліпшують настрій тим, хто ділиться з ними своєю кров’ю.

Серед перших відвідувачів виставки – голова Сумської обласної ради Володимир Токар та заступник голови – Тетяна Головко. Також прийшли юні волонтери – учні сумських шкіл №2 та 21, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

«Приємно перебувати серед дітей, які займаються такою благородною справою, як волонтерство, - зазначив Володимир Токар. – Я завжди з радістю приходжу в обласний центр служби крові, бо він має європейський рівень. А особливо приємно, коли тут проводяться заходи за участі дітей. Депутатський корпус обласної ради підтримує Центр служби крові і ми надалі будемо робити все, аби тримати планку найкращого закладу в Україні. Завдяки нашому центру крові Сумщина залишається єдиною областю в державі, де батьки взагалі не платять коштів за кров та її компоненти. Тому я хочу подякувати в першу чергу колективу Центру крові за те, що ви – взірець для всієї України, а маленьким волонтерам - за їх добрі наміри. Дітям, які намалювали ці прекрасні картини і всім, хто лікується в онкогематологічному відділенні, звісно, бажаю одужання!».

Постійно долучається до донорства заступник голови обласної ради Тетяна Головко. Вона зазначила, що вперше здала кров після відвідин онкохворих дітей у СОДКЛ. Потім долучилася і до арт-терапії, коли разом із дітьми малювала фарбами, розписуючи батік тощо.

«Я відвідую відділення онкогематології, спілкуюся з завідуючою, знаю про проблеми малечі, знайома з дітками та їх батьками. Бо їм необхідна наша підтримка – словом, ділом, коштами, арт-терапією, аби діти не відчували себе самотніми. Вони навіть відкриваються по-іншому, коли ми спільно робимо малюємо чи щось ліпимо. Відволікаються від процедур, діляться своїми мріями. У їхніх очах з’являється вогник, який позитивно впливає на одужання», - поділилася враженнями Тетяна Головко.

Вона наголосила, що для дітей дуже важливо, що їх роботи побачать відвідувачі Центру крові. Це впливатиме й на донорів, бо вони, як ніхто, відчуватимуть, що діляться своєю кров’ю саме заради маленького життя.

Онкохворі діти потребують тривалого лікування – в середньому перебувають у стінах лікарні близько року. Під час хіміотерапії та після неї дуже погано себе почувають – і часто у цей час показники крові падають до вкрай небезпечного рівня. Тоді життя дитини залежить лише від наявності якісних та безпечних компонентів крові для переливання. За час лікування таких переливань може бути кілька десятків. Тому онкохворі діти, як ніхто, потребують донорської крові.

У той же час вони проводять місяць за місяцем у стінах відділення, де проходять тяжке лікування, перемагають біль і страждання. Тут немає ігор і веселощів з друзями, нових вражень, нових облич. Психологічно це не менш важко, ніж саме лікування, і ніяк не сприяє одужанню. Тому для цих дітей дуже важливі різноманітні проекти, мета яких – зробити життя у відділенні цікавішим і яскравішим, наповнити його враженнями. Свята і подарунки, відвідини волонтерів, спілкування з новими людьми, заняття з арт-терапії і майстер-класи – все це дає дітям нові враження і позитивні емоції, жити і продовжувати лікування, щоб врешті перемогти хворобу.

Ці враження потрібні не лише дітям – поруч з ними весь час лікування перебувають їх батьки. Вони живуть у ще більшій психологічній напрузі і тривозі. Тому не менш важливо відволіктися від повсякденних клопотів.

«Серед волонтерів, які допомагають здійснювати наші арт-проекти, учні двох шкіл, - розповідає голова громадської організації «Батьки онкохворих дітей» Оксана Смольнікова. – Члени волонтерського загону школи №2 «Палаючі серця» під керівництвом учителя трудового навчання Наталії Прядко регулярно приходять у відділення, приносять книги, іграшки, поповнюють нашу «коробку хоробрості», організовують концерти, супроводжують і підтримують у творчих проектах. У цьому загоні - і Яна Поплавська, яка вже завершила лікування. Її власний приклад – чудова мотивація для тих, хто знаходиться в процесі лікування».

Волонтерська група школи №21 під керівництвом педагога-організатора Інни Когулько теж не перший рік відвідує дитячу онкогематологію з майстер-класами з малювання, виготовлення поробок з паперу тощо. Разом з волонтерами діти малювали позитивні, переважно новорічні, сюжети, розфарбували дерев’яні фігурки, надані фірмою HEGA, перетворивши їх на магніти, якими закріпили малюнки на стенді.

Голова шкільної ради юнацької демократії ЗОШ №21 Катерина Гром допомагає онкохворим дітям з 12 років. «Коли приїжджаємо у відділення, нас там звжди чекають і дуже раді. Спільно з хворими дітками ми проводимо майстер-класи, малюємо, ліпимо, розказуємо про свої справи», - говорить дівчина.

Вона згадує, що перший раз боялися щось не те сказати, чимось образити дитину. Згодом звикли один до одного і вже два роки поспіль Катерина разом із друзями часто відвідує хворих у відділенні. Каже, що потоваришувала з маленькою Кірою, яка заплітає Каті коси, з маленьким Дмитриком, котрий ділиться своїми таємницями.

«Діти не здаються, не дивлячись на свої хвороби. Вони залишаються такими ж веселими і з ними завжди класно», - каже юна волонтерка і додає, що батьки її підтримують і пишаються тим, що їхня донька має велике серце, яке відкрите для добрих справ.

Виставка «Новорічна феєрія» – це свого роду творча розмова з донорами, людьми, від яких залежить життя онкохворих дітей. Це обмін емоціями, мотивація дітей, можливість підвищити їх самооцінку, взяти участь у житті суспільства.

«Дуже приємно, що в Сумах донорство об’єднує всіх: представників влади, юних і дорослих волонтерів, талановитих дітей, студентів, небайдужих жителів міста, області, - говорить директор СОЦСК Наталія Трофименко. – Саме так, з готовності прийти на допомогу іншим, формується справжнє громадянське суспільство. Ми дуже вдячні нашим донорам і тим, хто пропагує та підтримує донорський рух. І сподіваємося, що вони отримають позитивні святкові емоції від нашої виставки, адже вона створена тими, чиї життя рятує донорська кров».


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.