Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 5085

Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 7787

Про пасажирські перевезення на Сумщині…

Для вирішення проблемного питання пасажирських перевезень пільгових категорій населення сьогодні, 19 вересня 2019 року, у Сумській обласній ради зібралися представники влади, перевізників та громадських організацій, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Ситуація на ринку пасажирських перевезень пільгових категорій населення, яка склалася нині в області, є вкрай невизначеною. До 2016 року компенсаційні виплати за надання їм транспортних послуг перевізники отримували за рахунок державної субвенції. Зараз обов’язок із компенсації виплат за пільговий проїзд громадян покладено на місцеві бюджети. Неодноразові звернення перевізників до Сумської обласної державної адміністрації результатів не давали тому в обласній раді вирішили зібрати всіх зацікавлених в цьому питанні, та знайти шляхи удосконалення здійснення компенсаційних виплат.

На обговоренні, яке відбулося під головуванням заступника голови сумськоъ обласної ради Тетяни Головко, були присутні керівники Управління інфраструктури, Департаменту фінансів та Департамент соціального захисту населення Сумської ОДА, представники перевізників, громадських організацій.

У ході зустрічі представники перевізників неодноразово зазначали, що на початку введення Обласної програми здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на автобусних маршрутах загального користування на 2016-2020 роки все працювало добре та вони вчасно отримували компенсацію за перевезення, однак сьогодні кошти надходять з запізненням і не в повному обсязі. Перед перевізниками не погашена заборгованість за 2018 рік. На свої письмові звернення до обласної адміністрації вони отримують лише «відписки». Враховуючи заборгованість за попередній період та необхідність врегулювання питання, обласна рада взяла на себе ініціативу у пошуку шляхів вирішення проблеми, складністю якої є те, що її слід врегульовувати на загальнодержавному рівні. Адже може статися так, що перевізники відмовляться перевозити пільгові категорії населення, значну частину яких становлять учасники АТО та ООС, а це люди, які захищають нашу державу.

Голова громадської організації «Спілка ветеранів учасників АТО» Володимир Лаврик наголосив на тому, що учасники АТО та ООС – це лише 1% від загального населення Сумської області і необхідно забезпечити їх право на пільговий проїзд у міському, приміському та міжміському транспорті.

Заступник голови обласної ради Тетяна Головко запропонувала окремо звернутися до Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з проханням врахувати при формуванні бюджету на 2020 рік необхідність компенсації за пасажирські перевезення учасників бойових дій, ветеранів війни та інших пільгових категорій осіб, якими опікується саме це міністерство.

Голова Сумської обласної організації роботодавців у галузі транспорту Микола Тертишний ознайомив присутніх з інформацією, щодо кількості пасажирських перевезень пільгових категорій осіб. За 8 місяців поточного року, перевезень здійснено на 10,5 млн. гривень, до кінця року ця сума складатиме близько 15 мільйонів, при тому, що у Програмі на 2019 рік закладена сума 7 млн. гривень. Наявна інформація лише по тим квиткам, що були придбані у касах автостанцій області. Кількість пасажирів, що скористалися правом пільгового проїзду, сідаючи у транспорт по маршруту, відслідкувати на сьогодні немає можливості. Тому важливим питанням на обговоренні був і пошук можливостей підрахунку перевізниками кількості пільгових пасажирів, адже не всі купують квиток на станції у міжміських маршрутах. Обговорювали можливість запровадження картки, яка б діяла по всій області, але тоді виникає питання проїзду за межами регіону.

Проблема недофінансування Програми компенсаційних виплат склалася через те, що такі міста, як Суми, Глухів, Конотоп, Липова Долина та район, Кролевецька, Буринська, Тростянецька й Андріяшівська об’єднані територіальні громади частково або й повністю не перераховують коштів до обласного бюджету, незважаючи на прийняті рішення місцевими радами. Про це розповів начальник управління інфраструктури сумської ОДА Володимир Дудченко, та навів конкретні приклади по області.

«Розробка загальнодержавного механізму компенсаційних виплат перевізникам за перевезення пільгових категорій населення, у тому числі учасників АТО та ООС має бути здійснена якнайшвидше, – зазначила Тетяна Головко. – Повернення субвенцій з державного бюджету на компенсаційні перевізникам, це один із можливих шляхів вирішення питання фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян. Саме тому сьогодні обласна рада готує звернення до Верховної Ради України Кабінету міністрів України, яке буде винесене на розгляд депутатів на найближчій сесії обласної ради».

На час, доки питання не буде вирішене на державному рівні, та для врегулювання питання на території області у наступному році, структурні підрозділи Сумської обласної державної адміністрації отримали завдання розробити зміни на 2020 рік до Обласної програми здійснення компенсаційних виплат, враховуючи реальну кількість перевезень пільгових категорій населення і необхідність компенсації за попередні роки, та винести їх на розгляд обласної ради і на колегію ОДА.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.