Серця кіборгів: у Липовій Долині презентовано арт-інсталяцію «Дві паралелі»

Анатолій Свирид, кіборг, старшина Збройних сил України, народився й виріс у селі Панасівка, що в Липоводолинському районі Сумської області.

На початку листопада 2014 року виїхав до Костянтинівки.

У грудні отримав контузію в Донецькому аеропорту.

Уночі проти 20 січня 2015 року був поранений від вибуху під час штурму термінала.

Друзі-побратими вкололи знеболювальне, і з 20 осколками в ногах Анатолій Свирид відстрілювався до ранку.

Уранці від вибуху зламалася ще й рука.

Після підриву нового термінала поранені бійці вмирали від болю, втрати крові, переохолодження.

Підтримки чекати не було звідки.

Тоді старшина пішов до бойовиків на переговори – запропонував себе в заручники. За це попросив медичну допомогу для побратимів, приречених на болісну смерть ...

І він урятував побратимів…

«Розшукав якусь білу ганчірку, – пригадує Анатолій Свирид. – Ішов один. Без зброї. Ну як ішов? Ледве переставляв розпухлі посічені ноги. Та плюс забій ребер, поранена рука ... Ледве дихав...».

Він місяць був ув'язнений.

Потрапив до групи обміну.

І він повернувся до родини.

За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Анатолій Свирид нагороджений орденами «За мужність» ІІІ ступеня та «За заслуги» III ступеня.

Нині займається громадською діяльністю, очолює ГО «Серця кіборгів».

...У рамках патріотичного виховання та до Дня пам`яті загиблих кіборгів-воїнів ДАП, сьогодні, 16 січня 2019 року, у Липоводолинській школі презентовано арт-інсталяцію «Дві паралелі».

Окрім представлених авторських світлин та амуніції, в військовому бойовому ящику замість набоїв учням були запропоновані мирні вітамінно-солодкі гостинці.

А щколярі пообіцяли написати листи-вітання нашим захисникам на передову…

Про захід, присвячений пам’яті воїнам-кіборгам, читачам інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) розповідає Анатолій Свирид, голова ГО «Серця кіборгів:

-Сьогодні ми привезли нашу виставку «Дві паралелі», присвячену пам’яті захисників Донецького аеропорту, у школу селища Липова Долина. Ця ідея виникла тому, що не так легко буває розповісти дітям про війну. Але про героїчні сторінки нашої історії можуть говорити документальні фото і речі наших бійців – військова амуніція та інші артефакти. Знаєте, цей погляд на власну історію зі сторони став для мене дуже цікавим і несподіваним досвідом. На цих фото я впізнав і знайомі місця, і своїх товаришів. Отак, дивишся на світлину побитої кулями стіни, і одразу впізнаєш калібр набоїв, хоча начебто і не думав про це… Але, що найбільше мене вразило – це наші школярики. Абсолютно щирі, відкриті і цікаві. Вони обліпили нас юрбою і на всі голоси розпитували про військове спорядження. Особливо хлопчаки. А дівчатка, навпаки, трохи соромились - я ж великий дядько, ще й в камуфляжі… Та зрештою, всі познайомилися, і я опинився у морі дітлахів, з якого навіть вибратися важко було. Саме у такі моменти я відчуваю щастя і гордість за нашу країну. Бо всі, хто захищав ДАП, боронили саме наших дітей, їх посмішки та мирне майбутнє. І щоб у наших діточок було міцне здоров’я і гарний настрій, залишили їм два ящики мандаринок та солодощів, і домовились про скору зустріч. А вони пообіцяли нам написати лист-вітання для наших захисників на передовій. Дякую всім за гостинність! Ростіть щасливими!..

Відзначимо, що за ініціативи громадської організації «СЕРЦЯ КІБОРГІВ» і особисто АНАТОЛІЯ СВИРИДА у неділю, 20 січня 2019 року, о 12 годині у Михайлівському Золотоверхому Соборі міста Києва відбудеться панахида, приурочена до трагічної річниці за загиблими КІБОРГАМИ Донецького аеропорту та усіма загиблими учасниками бойових дій, які ціною свого життя відстоювали територіальну цілісність та свободу України.

Помолімося та вшануймо пам'ять всіх Героїв, які захистили цілісність України, і зберегли мир в державі...

Іван Житник, член Національної спілки журналістів України.

Світлина Максима Ромашкіна.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.