Про давнє місто Заритий (Зартий), що в селі Миколаївка

Село Миколаївка, що в Буринському районі, розташоване на берегах річки Куриця.

Населений пункт був заснований останнім смілянським сотником Яковом Тараном як хутір Таранівка на р. Куриці, де були його угіддя. На його землях проживало декілька підсусідків.

Раніше село називалось Таранівка. Назва Миколаївка стала вживатись приблизно з 1825 року, коли княгиня Анастасія Василівна Кавкасідзе, яка володіла землями Миколаївки, влаштувала в церкві села новий боковий вівтар в ім'я Святителя Миколая.

За даними на 1862 рік у селі Миколаївка Путивльського повіту Курської губернії проживало 1318 осіб (655 чоловіків та 663 жінки), налічувалось 169 дворових господарств, існувала православна церква.

Миколаївська сільська лікарня, влаштована за сприяння місцевого поміщика князя Миколи Семеновича Кавкасідзе, була відкрита 13 січня 1871 року.

Станом на 1880 рік село Миколаївка було центром Миколаївської волості, де жило 1304 особи, налічувалось 200 дворових господарств, існували православна церква та школа при ній, лікарня, 2 лавки, постоялий двір, 12 вітряних млинів.

Пізніше поміщицею Варварою Кавкасідзе була відкрита школа для дівчат.

У цьому селі народились та проживали довгий час такі відомі люди: владика Даміан, який згодом став Курським єпископом, його син – архиєпископ Михаіл, заслужений діяч мистецтв РРФСР, член-кореспондент АН СРСР Сидоров О.О., його брат – отець Сергій,

Село Миколаївка – відлуння міста Заритого. Більшість сіл на Слобожанщині виникали на місцях, де раніше жили люди.

Можливо, село Миколаївка поселене на місці стародавнього руського городища Заритий, яке згадується в давньоруських літописах (позначено на карті Чернігівська земля і її сусіди в Х11 ст.).

Літопис часів княжіння Ростислава Мстиславовича у Києві доніс до нас звістку про місто Заритий, яке занепало після нашестя орд войовничих кочівників.

У ньому також говориться, що після невдалого походу на Путивль у 1159-1160 роках був змушений зупинитися в Заритому князь Ізаслав, бо його не пустили до себе жителі міста Вир.

Відомий археолог Ю. Моргунов твердо дотримується версії, що давньоруське місто Заритий (Зартий) – це городище в урочищі Валки на околиці села Миколаївки Буринського району Сумської області.

Його версія вважається найбільш вірогідною, бо починаючи з 1972 року вчений керував Посульською археологічною експедицією, що плідно досліджувала літописні міста Сумщини, зокрема й Буринщини.

У 30-х роках ХYІ століття була спроба заселити пусте городище роменським урядником К. Сіножацьким, але спроба виявилась невдалою. Укріплення городища у першій половині ХVІІ століття були використані для видобутку селітри ватагою з Речі Посполитої і тут розташувався селітроварний стан.

«Називаючи це городище «Юрієве городище на усть Куриці», зберегли ім’я турівського князя Юрія Ярославовича, котрий володів Заритим 1159 року.

Однак, на широковідомій мапі французького картографа Г. Боплана давнє поселення назване за ім'ям річки.

Місто Заритий було порубіжним містом-фортецею, що стримувало напад кочових степових племен половців, печенігів.

Тривалий час воно було нескореним.

Міста-фортеці по Сулі, Пслу і Сейму першими зустріли незбориму силу ординців.

Вир, Попаш, В’яхан, Ромни, Заритий, Глухів, Путивль перетворилися на згарища.

Незважаючи на мужню боротьбу захисників фортець, оборона кордонів була знищена, що і вирішило долю Київської держави...

Інформація надана Буринським районнмим краєзнавчим музеєм.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.