День Перемоги у Сумах

Сьогодні, 9 травня 2018 року, квіти, спогади та молитви: нести з вдячністю в серцях пам'ять про загиблих закликали сумчан під час заходів до 73-ї річниці перемоги над нацизмом, який зібрав сотні жителів області біля Меморіалу «Вічна слава».

Керівники області та міста, представники ветеранських організацій, очільники правоохоронних відомств, військові та громадськість краю традиційно поклали квіти до братської могили «Мати Батьківщина», могили загиблих польських воїнів та пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Відбулося й покладання квітів до Монументу уродженцям Сумщини, які загинули в Афганіській війні та пам’ятного знаку на честь бійців загиблих у зоні АТО.

Далі пішою ходою громада міста та представники влади пройшли до Меморіалу «Вічна слава», де відбувся мітинг-реквієм. Згадати тих, хто пройшов крізь пекло Другої світової війни, кому вдалося вижити, хто з думкою про своїх дітей, дружин та матерів поліг у бою, прийшли діти війни та пересічні сумчани з онуками, правнуками.

Усіх загиблих у роки Другої світової згадали хвилиною мовчання та поклали квіти до Вічного Вогню. На честь полеглих на фронтах Другої світової війни та у зоні бойових дій на сході України лунали рушничні залпи, героїчні пісні та слова подяки за подвиги в ім’я волі рідного народу та миру на українській землі.

Зі щирими словами до містян звернулися голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко та перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль.

За словами Анатолія Річкаля, український народ заплатив страшну ціну в найкривавішій війні 20 століття: двічі фронт прокотився Україною, і за різними оцінками загинуло близько 14 мільйонів людей, на цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та майже 30 тисяч сіл.

«Пам’ять про тих, чиє життя обгоріло у пеклі війни, ще довго буде нагадувати людству про неприпустимість повторення трагічних сторінок історії. На жаль, не всі усвідомлюють ці істини. І сьогодні знов на українській землі проливається кров її захисників, знов найкращі її сини виборюють право на свою свободу і незалежність. Проте я глибоко переконаний: українці вистоять, переможуть і житимуть у вільній, заможній демократичній державі. Адже захисники сучасної України – це нащадки славних воїнів Другої світової війни, які пам’ятають про подвиги своїх дідів і прадідів і надихаються їх героїзмом», – наголосив Анатолій Річкаль.

Він також згадав Героїв Другої Світової війни, уродженців Сумщини та віддав шану їхньому ратному подвигу і мужності.

Звертаючись до присутніх, голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко назвав українців – нацією переможців, а День Перемоги – датою, що назавжди залишиться у серцях і пам'яті людей.

«Відлуння лихоліть Другої світової війни, безсмертний ратний подвиг переможців назавжди залишиться в наших серцях. Нині загарбники знову топчуть нашу землю. Але наш народ – непереможний. Ми показали це 9 Травня 1945 року, покажемо й зараз», – зауважив Микола Клочко.

По закінченню зібрання на Театральній площі всі бажаючі мали змогу переглянути виставку військової техніки. Тут же городян та гостей міста кращі таланти Сумщини радують святковим концертом.

Жахливі сліди залишила війна…

1418 днів і ночей вогняними дорогами крокували визволителі. Проте вони усе витримали і перемогли.

Перемогли тому, що відстоювали право на життя, віддали усі свої сили заради світлої долі майбутніх поколінь українців.

Вічна їм слава, шана і честь!


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.