Анатолій Річкаль: «Наша країна, як ніяка інша, відчула на собі болючий гніт фашистського режиму»

Сьогодні, 11 квітня 2018 року, міжнародна спільнота вшановує жертв фашистських концтаборів.

Із цієї нагоди у Сумах відбувся ряд заходів, у яких взяли участь перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль, керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький, громадськість, духовенство та молодь.

Керівники області та міста поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам нацистських концтаборів, встановленого поблизу школи № 8, до пам’ятного знаку жертвам нацизму, що розташований на перехресті вулмці Супруна та вулиці Горького.

А біля пам’ятника в’язням фашистського режиму, що по вулиці Герасима Кондратьєва, відбувся мітинг-реквієм та молебень за невинно убієнними жертвами, який провели святі отці Української православної церкви Київського патріархату.

Зі словами скорботи до присутніх звернувся Анатолій Річкаль. Він підкреслив, що нинішнє покоління не має права забувати уроки страшної війни, повинне берегти пам’ять про тисячі знівечених доль та цінувати найдорожче, що дав Господь – життя.

«Наша країна, як ніяка інша, відчула на собі болючий гніт фашистського режиму. Тисячі українців опинилися за колючим дротом нацистських фабрик смерті, – зауважив Анатолій Річкаль. – Сьогодні ми разом з усім світом вклоняємося людям, які пройшли важкий шлях неволі та страждань. Віддаємо данину пам'яті жертвам нацизму із 30-ти країн світу, які загинули в концтаборах за роки війни».

Він наголосив на тому, що історія, на жаль, повторюється, – на сході держави у полон потрапляють українські захисники-воїни.

І висловив сподівання, що сьогодні всі захисники територіальної цілісності країни повернуться додому неушкодженими, а в Україні нарешті запанують мир та злагода.

За підрахунками істориків, під час війни на території сучасної України існувало 367 нацистських таборів. За офіційними даними, з жовтня 1941 року до березня 1943 року у концтаборах загинули 8,6 тисячі жителів Сум і військовополонених різних національностей.

Саме цього дня очевидці та рідні загиблих згадують, як у дитинстві на власні очі бачили сотні смертей від рук нацистів.

Люди, що зібралися біля пам’ятника 35 осіб закатованих фашистами, переконані – вшановувати жертв нацизму потрібно не раз на рік, а щодня. Щоб нинішнє покоління не забувало, якою ціною дісталося нам вільне сьогодення.

Спогадами про жахіття тих років поділилися очевидці – ветерани війни, які були присутні на мітингу.

Під звуки жалібної мелодії Анатолій Річкаль, перший заступник голови Сумської обласної ради, та представники громадськості поклали квіти до пам’ятного знаку, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.