Перша леді України Марина Порошенко відвідала Сумщину

Як і повідомляв інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) у розділі СУМЩИНА, перша леді України, дружина Президента України Марина Порошенко відвідала Сумщину із робочою поїздкою.

Марина Порошенко та Микола Клочко, голова Сумської обласної державної адміністрації, підписали Меморандум про долучення Сумщини до національного проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

Зокрема, Меморандумом передбачено створення 22-х інклюзивно-ресурсних центрів на рівні територіальних громад Сумщини, які мають відкритися до нового навчального року.

А після наради з головами районних рад, головами ОТГ та міськими головами був підписаний також відповідний Меморандум про взаємодію між Сумською обласною державною адміністрацією та органами місцевого самоврядування.

У рамках свого робочого візиту Марина Порошенко підписала разом із головою Сумської обласної державної адміністрації Миколою Клочком, першим заступником голови Сумської обласної ради Анатолієм Річкалем, головами райрад, керівниками ОТГ та міськими головами Меморандум про співпрацю щодо створення мережі інклюзивно-ресурсних центрів у області, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Документом передбачено появу в Сумській області 22-х інклюзивно-ресурсних центрів на рівні територіальних громад. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 545 мережа ІРЦ має запрацювати вже з 1 вересня 2018 року.

За словами Марини Порошенко, наразі на Сумщині працює лише 54 інклюзивні школи, де навчається 127 учнів з особливими освітніми потребами. Інклюзивною ж освітою охоплено всього 7 відсотків «особливих» дітей нашого регіону і це в той час, як 520 дітей знаходяться на індивідуальному навчанні.

«Ми розуміємо, що інклюзивна освіта дозволить дітям з особливими освітніми потребами відчувати себе рівними в українському суспільстві. Це право таких дітей на самостійне життя. Це можливість їхнього подальшого працевлаштування. І я вірю, що вже в близькому майбутньому українське суспільство буде таким, де цінують кожного», - підкреслила Марина Порошенко.

Для забезпечення доступних і якісних умов навчання дітей з особливими освітніми потребами перша леді країни передала голові Сумської ОДА Миколі Клочку типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, розроблені Фондом Порошенка й рекомендовані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ під час створення нового освітнього простору.

«Ці два приміщення є невід’ємною частиною будь-якої інклюзивної школи, тому що вони покликані створити необхідні умови для індивідуальних занять, а також в маленьких групах, для розвитку дітей з «особливими» освітніми потребами, допомоги їм в отриманні якісних знань. Такі приміщення матимуть сучасний інтерактивний простір, комп’ютерну техніку, майданчик для спілкування і соціалізації, – розповіла Марина Порошенко. – Типові проекти допоможуть швидше адаптувати наш освітній простір для усіх дітей».

Вона подякувала учасникам наради за розуміння важливості цього проекту і за те, що область доєдналася до його реалізації.

«Тепер спільними зусиллями ми зробимо все необхідне для того, щоб усі наші діти без винятку відчули, що про них дбають, вони захищені і мають гарне майбутнє в Україні», – наголосила Марина Порошенко.

Вона також відвідала навчальні заклади з групами і класами інклюзивного навчання.

Завітала до навчально-виховного комплексу №16 імені Олексія Братушки, де поспілкувалася з дошкільнятами, послухала українські пісні у їх виконанні та побачила, як вони навчаються образотворчому мистецтву.

Відбулась і зустріч зі студентами інклюзивної групи Сумського центру професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг, де «особливих» дівчат навчають швацькій справі. Така група у навчальному закладі поки що одна, і усі дівчата після закінчення ПТУ вже працевлаштовані.

– Даринко, Вам подобається навчатися і чи плануєте Ви надалі пов’язати життя з цим?, – звернулась Марина Порошенко до однієї з учениць.

– Мені дуже подобається навчання, це те, від чого я отримую задоволення. У майбутньому я хотіла б продовжити йти по обраній професії і шити для людей і для себе, – відповіла Даринка.

На згадку про поїздку на Сумщину вихованці Центру вирішили подарувати Марині Порошенко скатертину, яку власноруч вишили майстрині цього навчального закладу, розповідає сайт sm.gov.ua

Як відомо, 27 березня щорічно відзначається День театру. І перша леді відзначила його в Сумах разом з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленого батьківського піклування

«Сьогодні у рамках фестивалю «Чеховфест-2018» ми запросили вас на виставу «Чужий», яка поставлена за оповіданням Г.К.Андерсона «Гидке каченя». І я впевнена, що після вистави ви зрозумієте, що дуже важливо ніколи не втрачати віру у власні сили, бути впевненими у собі і тоді ви обов’язково знайдете свій шлях у житті», – зауважила Марина Порошенко.

За її словами, дуже добре, що саме театр бере на себе просвітницьку функцію, яка вчить наше молоде покоління бути справедливими, чуйними, добрими…

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.