«Мова – держави основа»

За ініціативи Сумського обласного Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та підтримки Сумської обласної ради, обласної державної адміністрації, КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», Сумського державного університету з метою підтримки мовного та культурного різноманіття української мови 21 лютого у Конгрес-центрі СумДУ відбулась обласна науково-практична конференція «Мова – держави основа», повідомляє офіційний сайт Сумської обласної ради.

Науковий захід зібрав більше 100 учасників – представників освітнього, культурного, політичного середовища Сумщини, серед яких перший заступник голови обласного депутатського корпусу Анатолій Річкаль, заступник голови облдержадміністрації Іван Боршош, народний депутат України Олег Медуниця, директор Департаменту освіти і науки ОДА Вікторія Гробова, голова обласного товариства «Просвіта» Олексій Шевченко, голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини, заступник голови обласного товариства «Просвіта» Віктор Казбан, ректор КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Юрій Нікітін, науковці, викладачі.

Під час урочистого відкриття обласної конференції «Мова – держави основа» Анатолій Річкаль розповів про спроби як Російської імперії, так і СРСР знищити українську мову шляхом витиснення її на периферію суспільного життя. Він наголосив на важливості державотворчої функції мови, особливо в період військової агресії.

«Мова – це не просто спосіб спілкування, це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять та надбання віків. Нашу країну більше чотирьох століть називали «окраїною». Проте, ми щоразу доводили, що Україна не «окраїна», ми держава самостійна і незалежна. Протягом чотирьох століть 134 рази була спроба знищити українську мову різними указами, законами, державними актами. Сьогодні саме мова є головною зброєю у війні з ворогом», – Анатолій Річкаль.

Він наголосив на тому, що знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Ще Леся Українка говорила, що нація повинна боронити свою мову, більше ніж територію. «Народ, який не усвідомлює значення своєї мови, її ролі в розвитку особистості, не може розраховувати на гідне місце у світовій спільноті. Ми повинні усвідомлювати важливість рідної мови, лише після цього можна розраховувати на те, що Україна дійсно буде заможною процвітаючою державою», – сказав Анатолій Річкаль.

За результатами обласної науково-практичної конференції голова Конгресу Української інтелігенції Сумщини Віктор Казбан передав народному депутату України Олегу Медуниці звернення учасників конференції щодо ухвалення Верховною Радою нового мовного закону, який би скасував нині діюче положення антиукраїнського закону «Ківалова-Колесніченка».

За звернення одноголосно проголосували усі учасники конференції. У свою чергу, Олег Медуниця висловив сподівання, що вже на наступній сесії Верховної Ради ці пропозиції ухвалять та внесуть до законопроекту про державну мову.

Перед початком конференції всі бажаючі могли переглянути виставку стародруків та книг на тему: «Історія української мови та писемності», а також – виставку виробів майстрів народного мистецтва.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.