Григорій Шамрай, відомий біатлоніст, Заслужений тренер України, відзначає 60-літній ювілей

Життєвий шлях кожного із нас єдиний, неповторимий і непередбачуваний. Але життя складається так, що кожен із нас хоче, щоб в ньому було більше успіхів ніж невдач, більше світлих днів. Щоб фортуна не відверталася, а, навпаки, допомагала і радувала нас різними досягненнями.

Серед наших земляків-тернівчан, є багато людей, які досягнули успіхів у медицині, науці, музиці та літературі.

Сьогодні розповідь буде про людину, життя якої тісно пов’язане з спортом. Якщо конкретніше, то з біатлоном.

Прізвище його знають фахівці і любителі цього виду спорту не тільки на Сумщині, в Україні, а й у усьому світі.

Григорій Іванович Шамрай народився 5 грудня 1959 року в смт Терни, що в Недригайлівському районі, в звичайній сільській родині. Його дитинство нічим не відрізнялося від його ровесників. Улітку грали в футбол, взимку – хокей, та каталися на лижах.

Після закінчення в 1975 році Тернівської 8-річної школи №2, він їде навчатися до Сумського машинобудівного технікуму.

Потім служба в лавах Збройних сил.

Спортом почав займатися, навчаючись в технікумі.

У 1980-81 роках він – призер Кубка України з біатлону, та чемпіон ЦР «Авангард». За цю перемогу отримав звання майстра спорту СРСР. Чемпіон України з літнього біатлону та чемпіон ЦР «Трудові резерви» в сезоні 1982-83 років. В 1985 -1986 роках тренер-викладач з лижних гонок Сумської ШВСМ.

Закінчивши в 1987 році Харківський педагогічний інститут, фізичний факультет, він повністю віддався тренерській праці.

Саме на тренерській роботі і розкрився талант нашого земляка.

Тренувати учасників Олімпійських гор, чемпіонатів та Кубку світу – важка, кропітка і відповідальна справа.

За часи перебування на тренерській роботі підготував 18 майстрів спорту як колишнього Союзу, так і України, та двох майстрів спорту України міжнародного класу.

За вагомий внесок в розвиток спорту та підготовку майстрів високого класу, в 1999 році Григорій Шамрай отримав звання Заслужений тренер України.

Саме завдяки Григорію Івановичу радують вболівальників біатлону сестри Семеренко. Валентина і Віта – олімпійські чемпіонки 2014 року в Сочі в естафеті.

Валентина – чемпіонка світу 2015 року в мас-старті.

На даний час вона є однією із найсильніших біатлоністок світу другого десятиріччя ХХІ століття.

У 2014 році за вагомий внесок в розвиток біатлону України Григорій Шамрай був нагороджений орденном «За заслуги» 3 ступеня. Неодноразово визнавався кращим тренером року.

Нині він – старший тренер жіночої збірної України з біатлону.

Одружений. Має двох синів.

Готуючи матеріал про Григорія Івановича Шамрая, я мав намір з ним зустрітися. Адже ми виросли на одній вулиці, разом провели дитячі і юнацькі роки,і зустрічаємося, коли він приїздить до рідної хати,до своєї мами Нінель Микитівни, яка проживає на вулиці Прикордонна.

Не пощастило... Збірна України відбула до Швеції, де з 30 листопада по 8 грудня 2019 року в м. Эстерсунде відбувається Кубок світу з біатлону.

Шановний Григорію Івановичу!

Прийміть найщиріши вітання від ваших друзів з вулиці Прикордонна, з нагоди Вашого ювілею. Бажаємо Вам здоров’я, сімейного благополуччя, успіхів у Вашій нелегкій роботі наставника.

Володимир Богатир.

смт Терни.

Інтерен-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) щиро вітає Григорія Івановича Шамрая з ювілеєм! Нехай здоров'я, щастя та успіхи в тренерській діяльності будуть постійними попутниками в житті!

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.