Володимир Токар, голова Сумської обласної ради: «Депутати і в подальшому готові до конструктивної роботи…»

У залі засідань Сумської обласної ради зібралися голови депутатських фракцій і депутатських комісій Сумської обласної ради. Вони стурбовані відсутністю на Сумщині діалогу між виконавчою владою і місцевим самоврядуванням, значними провалами в бюджеті Сумської області і занепадом ситуації в медичній галузі, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Депутати наголошували, що Сумська область рік була без голови облдержадміністрації. Зараз майже три місяці на посаді новий очільник області. Але за цей час не репрезентовано стратегії розвитку Сумської області, немає антикризового плану і курсу, яким має рухатися область. Півріччя закінчується з невизначеним майбутнім для Сумщини.

Заступник голови обласної ради Тетяна Головко наголосила, що у цей складний період обласна рада взяла на себе весь тягар формування бюджету на 2020 рік, проводила реформування медичної галузі, вирішувала складні питання соціального захисту населення тощо.

«Зараз, коли в область призначений голова ОДА, ми очікували консолідації зусиль, чіткої позиції, в якому напрямку рухатиметься і розвиватиметься Сумщина. Тим більше, що ми відкриті до діалогу, до співпраці, у нас є досвід. Але, як стало відомо, нинішнім керівництвом області готуються рішення щодо передачі повноважень від обласної ради до облдержадміністрації. Це суперечить усім принципам розвитку місцевого самоврядування. Наразі в області 111 об’єктів, що належать до спільної власності територіальних громад і всі ми несемо відповідальність за ефективне управління. У всіх комунальних установах здійснюється демократичне призначення керівників на посади відкрито, через обговорення на засіданнях постійних комісій та затвердження на сесіях обласної ради. Ми стурбовані, що при передачі повноважень усі принципи будуть зруйновані, і може статися узурпація влади. Європейська хартія взагалі не передбачає можливості передачі повноважень органів місцевого самоврядування органам виконавчої влади, бо така ситуація неможлива в дійсно демократичній країні. При цьому делегування функцій держави на місця в окремих випадках є можливим і раціональним за умови фінансового та матеріального забезпечення їх виконання. В наших реаліях навіть обговорення питання передачі обласній державній адміністрації повноважень з управління об’єктами спільної власності є кроком назад», – висловила своє бачення Тетяна Головко.

Дмитро Нагорний прокоментував обшуки, проведені в управлінні майном обласної ради, яке він очолює. За його словами, вони почались з призначенням нового голови Сумської ОДА і після відмови Дмитра Нагорного погодитись на пропозицію одного з радників очільника області.

«Через два тижні один із радників новопризначеного голови завітав до мене в управління із пропозицією внести до статутів наших комунальних закладів і підприємств цікавий пункт, цитую дослівно: «нам надо, чтобы мы могли увольнять тех, кто нам не нравится». На це я відповів, що призначення та звільнення керівників закладів – це виключна компетенція колегіального представницького органу – Сумської обласної ради, і депутати ніколи на це не погодяться. Я навіть не буду вносити це питання на сесію. Вважаю, що результатом моєї принципової позиції та моєї відмови стала активізація правоохоронних органів, проведення обшуків в управлінні майном, масове розповсюдження інформації, яка дискредитує мене, як керівника, і як депутата, в тому числі й на офіційних сайтах правоохоронних органів. Я нікого не звинувачую, але є події, й паралелі ви зможете проводити самі», – заявив Дмитро Нагорний.

Секретар бюджетної комісії Олександр Стрельченко зупинився на медичних питаннях, зокрема, обіцяній закупівлі апаратів ШВЛ, доплат медикам за квітень.

«Голова ОДА на сесії, яка відбулася 20 березня, обіцяв, що за тиждень в область будуть куплені апарати ШВЛ. На це з обласного бюджету було виділено 17 млн грн. Пройшло понад два місяці, апаратів немає. Зараз, коли епідемія вщухає, вони вже не настільки актуальні», – заявив Олександр Стрельченко.

Нонсенсом, назвав ситуацію, коли у період пандемії губернатор звільняє начальника управління охорони здоров’я, у той час, коли Сумщина входить до 5 кращих областей України, які справилися з коронавірусом. Наразі в управлінні немає навіть заступника.

Також зупинився Олександр Стрельченко на питаннях піару. Він зазначив, що депутатський корпус виділив на висвітлення боротьби з COVID-19 950 тисяч грн., але ці кошти пішли не за призначенням, а на піар губернатора. Хоча гроші можна було б направити на боротьбу з онкологією, бо в області найбільша смертність від цієї хвороби, найгірший диспансер в Україні. Нагадав депутат, що до призначення губернатора постійно порушувалося питання щодо закупівлі лінійного прискорювача і реконструкції онкологічного диспансеру. За останні два місяці за це в ОДА забули.

«До речі, вже добігає кінця перше півріччя, а від ОДА тільки-но надійшли зміни до бюджету. Як секретаря бюджетної комісії обласної ради, мене це турбує, бо область не функціонує повноцінно. Проаналізувавши зміни, що були подані ОДА, виникає дуже багато питань. Особливо, коли кошти знімаються на поточні видатки для структурних підрозділів ОДА зі спорту, оздоровлення дітей чорнобильців», – наголосив Олександр Стрельченко і додав, що депутатський корпус готовий допомагати, підставити своє плече і працювати в унісон задля розвитку області.

З цим погоджується і Олександр Буднік: «У цьому скликанні ми консолідовано працюємо 4,5 роки. У нас потужний депутатський корпус, є більшість в обласній раді. Сподіваємося, що і нова команда, яку ми так довго чекали, також працюватиме, закотивши рукава, на благо області. Сьогодні ми зібралися, аби вказати обласній державній адміністрації на ті недоліки, які наразі треба подолати на Сумщині. Нині існують тільки на папері обласні програми, що стосуються медицини, освіти, спорту, підприємництва. Реально вони не працюють. Просіла медична галузь. Ми, депутати, знаємо проблеми наших громадян, бо представляємо всі регіони області. Тому чекаємо пропозицій, готові спільно з керівництвом ОДА працювати, підтримувати, але тільки на партнерських засадах».

Голова профільної комісії з питань житлово-комунального та дорожнього господарства Микола Войтенко заявив, що членів їхньої комісії турбує не лише стан доріг державного та місцевого значення, а той факт, що на сьогодні в галузі капремонту і реконструкції доріг поки що не подолана корупція.

«За інформацією ЗМІ, представників громадськості і правоохоронних органів в області присутні корупційні схеми: виграють тендери одні й ті самі структури з інших областей і за завищеною ціною. Є небезпідставні підозри, що за цими схемами «відмивається» від 150 до 200 млн. грн. Я впевнений, що новий голова зацікавлений у наповнені обласного бюджету, бо від цього залежить і виконання програм, і соціальна забезпеченість людей. Тому нам треба об’єднуватися і не допустити реалізації цих схем. Якщо потрібно, ми готові залучати народних депутатів, представників правоохоронних органів центральних апаратів. Закликаю губернатора, об’єднатися з депутатами і спільно працювати задля подолання негативних явищ в області», - резюмував Микола Войтенко.

На питаннях бюджету запинився голова профільної комісії обласної ради Микола Березін. Він говорив про антикризові заходи для ефективного управління регіоном, резервах наповнення бюджету, економічній складовій області і також про консолідацію зусиль усіх гілок влади.

Голова обласної ради Володимир Токар наприкінці зустрічі зазначив: «Ми почули сьогодні багато думок, багато побажань. Очевидно, що депутати не готові бачити Сумщину зоною експериментів. Бо ми з вами відповідальні за людей, незалежно від наших політичних поглядів і посад. Є конкретні завдання від жителів регіону, є прагнення, які ми повинні втілювати в життя. І я бачу, що депутати і в подальшому готові до конструктивної роботи. Сподіваюся, нас почують, бо в нинішніх українських реаліях державна влада та місцеве самоврядування мають діяти спільно та злагоджено з метою зниження впливу наслідків економічної кризи на добробут кожного жителя Сумської області».


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.