Відбулася 34 сесія Сумської обласної ради: конструктивно, злагоджено, по-діловому…

Як уже розповідав на своїх сторінках інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ), сьогодні, 25 березня 2020 року, відбулася 34 сесія Сумської обласної ради.

Ії провів голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

Не дивлячись на певні обмеження у рамках карантинних заходів, пов’язаних із пандемією на коронавірус, майже 50 депутатів прибули на пленарне засідання 34 сесії з усіх куточків Сумщини, аби проголосувати лише за два питання: зміни до обласного бюджету та програми соціально-економічного розвитку, які пов’язані з дофінансуванням обласних медичних закладів, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

За годину до сесії зібралися парламентарі, що входять до бюджетної комісії та комісії з питань медицини, аби ще раз детально проговорити всі можливі проблеми.

«Сьогоднішнє пленарне засідання обласної ради ми проводимо в незвичному для нас форматі. Але ці засоби перестороги ми прийняли для вашої ж особистої безпеки. Як ви бачите, в залі немає сторонніх людей. Єдине виключення – онлайн-трансляція засідання, але ми мінімізували присутність операторів. Сесійна зала та картки повністю продизинфіковані. Був проведений скринінг температури кожного присутнього. Тобто ми передбачили усі засоби безпеки», - звернувся до колег голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

Він надав слово голові Сумської обласної державної адміністрації Роману Грищенку.

«Зараз нелегкий час для держави і для області зокрема, - підкреслив він. – Тому я дякую за те, що ви зібралися, і попрошу усіх депутатів із розумінням поставитися до тих питань, які сьогодні розглядатимуться. Доводьте, будь ласка, на місцях інформацію щодо небезпеки коронавірусу, щодо вжиття населенням карантинних заходів. У нас немає приводу для паніки, бо в області є лише підозри на коронавірус. Жодного підтвердження захворювання не виявлено. Але всі ми повинні консолідувати зусилля і зробити все від нас залежне, аби мінімізувати можливі захворювання. Жителям Сумщини сьогодні, як ніколи, необхідна наша підтримка і наші конкретні дії».

Начальник управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Кравцов повідав депутатам про стан захворюваності в області. Він ще раз нагадав, що створено регіональний оперативний штаб з питань реагування на коронавірусну інфекцію, який працює у форматі 24/7. В області визначені госпітальні бази для прийому хворих на коронавірус, проведено аналіз готовності закладів охорони здоров’я області в умовах ускладнення епідситуації. В регіоні наявні 493 інфекційні ліжка, в тому числі 93 бокси. Вони розташовані у 16 інфекційних відділеннях районів області та в Сумах. В наявності 113 ліжок інтенсивної терапії, які можуть бути задіяні для госпіталізації осіб з підозрою на коронавірус.

Централізована подача кисню є практично у всіх відділеннях інтенсивної терапії та реанімаціях. На випадок погіршення епідситуації можуть бути задіяні ще 45 відділень, що налічують 384 палати на 1784 ліжка. Ситуація знаходиться на постійному контролі у керівництва ОДА та управління охорони здоров’я зокрема.

Опісля депутати перейшли до порядку денного і підтримали перерозподіл 28 млн. грн на потреби медичних закладів області.

«Наразі постала нагальна потреба у дофінансуванні наших медичних закладів у період пандемії, – наголосила начальник Департаменту фінансів Сумської обласної державної адміністрації Олена Батраченко. – Облдержадміністрацією вживаються усі заходи щодо запобігання цій ситуації. Розуміючи необхідність у виділенні видатків на наші обласні медичні заклади, не дивлячись на скудність обласного бюджету, все одно було прийнято рішення зняття видатків з інших статей розходів. Таким чином, був акумульований ресурс із 28 млн. грн».

За словами головного фінансиста області, на 7 млн. грн були скорочені комунальні послуги по обласним лікарням, 17 млн грн забрали із залишків додаткової дотації з профтехосвітніх закладів, відмовилися від видатків на Агенцію регіонального розвитку, які складали 1 млн грн, зменшили на 3 млн. грн кошти на оздоровлення, які ідуть як трансферти на місцеві бюджети.

За рахунок цих коштів будуть придбані засоби захисту для медичного персоналу та медичне обладнання. Планується закупити 22 апарати штучної вентиляції легенів, рентгенапарат для інфекційної лікарні, апарат полімеразної ланцюгової реакції, пірометри, які вкрай необхідні у боротьбі з хворобою. Будуть спрямовані 300 тисяч грн на паливно-мастильні матеріали для автобусів, які виділені обласною радою для підвезення до роботи медиків.

Заступниця голови обласної ради Тетяна Головко розповіла, що насправді 28 млн грн – це не ті кошти, які зараз необхідні, бо запити медичних закладів набагато більші.

«Сьогодні на профільних комісіях депутатами порушувалося питання щодо підвищення зарплати медикам, які будуть задіяні у лікуванні людей, якщо вони, не дай Боже, захворіють. Тому ми зараз будемо готувати розрахунки на ті лікарні, які візьмуть на себе весь тягар у боротьбі з цією страшною хворобою. Очевидно буде можливість ще раз зібратися для вирішення цього питання», – зауважила вона.

Депутати зміни до бюджету і програми соціально-економічного розвитку підтримали більшістю голосів.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.