Депутати Сумської обласної ради схвалили важливі зміни до бюджету області…

Як розповідав інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) у розділі ВІДЕО, сьогодні, 28 лютого 2020 року, відбулася 33 сесія Сумської обласної ради.

Перед пленарним засіданням спочатку зібралися депутати чотирьох профільних комісій, а потім підбила підсумки з обговорення питань порядку денного президія, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Обласні парламентарі Анатолій Тронь, Юрій Меєрович, Віра Мотречко, Андрій Кисіль, Володимир Поцелуєв, Марія Коняєва, Олександр Стрельченко, Юрій Клименко, Катерина Приходько, Микола Березін озвучили свої депутатські запити з нагальних питань життєдіяльності мешканців області. Йшлося насамперед про виділення фінансової допомоги громадянам Охтирщини на лікування та на ліквідацію наслідків пожежі, забезпечення хворих на цукровий діабет пільговими медикаментами в Путивльській ОТГ, виплату заробітної плати медикам Глухівської лікарні, направлення коштів на співфінансування придбання шкільного автобуса для Миколаївської ОТГ Сумського району тощо.

Далі обласні обранці перейшли до розгляду питань порядку денного. Враховуючи те, що до сесійної зали прийшла громадськість з проханням підтримати звернення до вищого керівництва держави щодо необхідності призначення всеукраїнського референдуму та винесення на нього питання продажу земель сільськогосподарського призначення, було вирішено за це звернення голосувати першим.

До слова, депутати обласної ради наприкінці минулого року вже двічі направляли звернення до вищого керівництва країни щодо продажу землі. На жаль, не дивлячись на те, що це питання сьогодні є одним з найважливіших, яке обговорюється в суспільстві, ситуація в країні не змінилася.

Тож обласні обранці втретє одностайно спрямували своє звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, де підтвердили необхідність проведення земельного референдуму та широкого громадського обговорення впровадження земельної реформи.

Обласні парламентарі переконані, що Україна може мати єдину національну програму реформування земельних відносин. Саме вона має сприяти захисту інтересів держави та її продовольчої безпеки, забезпечення права власності Українського народу на землю. «Треба враховувати інтереси всього суспільства, а не окремих його представників», - наголошують депутати.

Також на пленарному засіданні 33 сесії депутати обласної ради внесли зміни до обласного бюджету на 2020 рік з поправками, які надійшли від постійної комісії обласної ради з питань бюджету та депутата Олега Бояринцева.

Так, було виключено з проекту рішення розподіл частини залишку коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості та субвенції з місцевих бюджетів на придбання телемедичного обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини через необхідність подальшого вивчення цього питання. До проведення аудиту з проекту рішення було виключено і 1,2 млн грн субвенції з місцевих бюджетів для КЗСОР «Сумський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Депутати розглянули низку майнових та кадрових питань. У цілому підтримали шість звернень до керівників країни з приводу важливих питань життєдіяльності жителів Сумщини.

Депутати обласної ради, занепокоєні станом просування медичної реформи, одностайно підтримали звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства соціальної політики України. На їх думку, слід негайного врегулювати на державному рівні низку проблемних питань у цій галузі.

Йдеться про те, що попередньо визначена НСЗУ вартість медичних послуг не враховує повної собівартості заробітної плати медпрацівників, харчування хворого, вартість медикаментів та комунальних послуг.

Наступнгою, не менш важливою, проблемою є те, що до переліку оплачуваних НСЗУ пакетів лікарських послуг не включені випадки лікування невиліковних хронічних хвороб людей, які не можуть за медичними показниками перебувати у соціумі чи установах соціального захисту і потребують посиленої уваги з боку держави.

Також поза межами уваги НСЗУ залишились медичні послуги, що надаються дитячими санаторними закладами, насамперед фтизіатричними.

Соціально важливою є необхідність невідкладно вирішити питання щодо фінансування госпіталів ветеранів війни та диспансерів радіаційного захисту населення не НСЗУ за пакетом медичних послуг, а з державного бюджету. Це дозволить гарантувати ветеранам війни, учасникам АТО (ООС) та ліквідаторам аварії на ЧАЕС надання визначених законами пільг у частині медичного обстеження, лікування та реабілітації в спеціалізованих закладах на належному рівні.

До речі, саме це питання вже порушувалося на минулій сесії. Тоді депутати обласної ради виклали свої пропозиції у зверненні до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, депутатів Верховної Ради України, обраних від Сумської області. Проте й до сьогодні на рівні держави справа не зрушила з місця.

У той же час, право на отримання безоплатного лікування та реабілітації цим та іншим окремим категоріям громадян передбачено на рівні держави законом, воно має бути гарантовано державою, надаватись і фінансуватись уніфіковано за встановленими державою правилами та забезпечуватись нею в повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету.

На сьогодні в рамках проведення реформування також не вирішеними залишаються питання фінансування навчання інтернів, післядипломної освіти лікарів, пільгових пенсій медичних працівників, медичних обстежень призовників, обов’язкових профілактичних оглядів, придбання дороговартісних ліків для окремих категорій хворих (інсулін тощо). Словом, ці та ряд інших проблемних питань потребують розв’язання на державному рівні за участі зацікавлених профільних міністерств.

«Ми, депутати Сумської обласної ради, підтримуємо та схвалюємо необхідність проведення системних реформ у галузі охорони здоров’я України, які дозволять гарантувати нашим громадянам отримання якісної та доступної медичної допомоги відповідно до сучасних стандартів, але вважаємо, що її реалізація не може відбуватись із порушенням статті 22 Конституції України, відповідно до якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.», - йдеться зокрема у заяві.

Депутати Сумської обласної ради висловилися щодо недопущення звуження трудових прав громадян України та нівелювання профспілкового руху. Свою думку вони зафіксували у зверненні до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України, за яке проголосували на 33 сесії обласної ради 28 лютого.

«Трудова реформа» давно назріла, йдеться в колективному документі. Звичайно, обласні депутати підтримують необхідність осучаснення трудового законодавства України, оскільки воно не враховує вимоги сьогодення і не відображає соціально-економічний стан розвитку суспільства. Однак вважають, що основний закон, який регулюватиме трудові відносини працівника і роботодавця, має враховувати пропозиції всіх сторін соціального діалогу, а також відповідати статті 22 Конституції України. А вона зазначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Нехтування владою прав трудящих та професійних спілок при підготовці законопроектів № 2708 та № 2681 викликало хвилю громадського невдоволення. По всій країні відбулися масові профспілкові заходи. Депутати Сумської обласної ради також не залишилися осторонь цієї ситуації та вимагають не допустити прийняття соціально важливих для країни законів, які б обмежували права та інтереси людей праці і профспілок, – йдеться у зверненні.

Про все це розповів сайт https://sorada.gov.ua/


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.