Путивльська ОТГ: плани та розрахунки

На початку березня відбулася реєстрація Путивльської міської ОТГ, котра чекає на виборчий процес вже 28 жовтня 2018 року. Повноваження, які вже незабаром отримає громада, нададуть можливість їй та її мешканцям розпоряджатися своїми ресурсами самостійно

У зоні очікування, громада вже будує плани, в яких бачить себе туристичним містечком, та працює над залученням додаткових інвестиційних коштів на реалізацію планів.

Громада знаходиться на трасі державного значення та загального користування Суми - Путивль - Глухів, що дає їй шанс стати самодостатньою, адже наявність транспортної інфраструктури є одним із важливих факторів економічного розвитку.

Нагадаємо, 12 сільських рад Путивльського району вирішили об’єднатися з містом Путивль в одну об’єднану територіальну громаду. Новостворена громада об’єднала 55 населених пунктів Путивльського району. Площа території 551 км2. Загальна чисельність населення – 21184 жителі, у тому числі дітей: дошкільного віку – 1388 осіб, шкільного віку – 2190. За інформацією міської ради, до об’єднання громада йшла більше півтора року, вивчала законодавство, наводила лад у договірних відносинах.

«Позитивні приклади реформи додали впевненості, – зазначає перший заступник голови міської ради Костянтин ГАВРИЛЬЧУК. – Маючи відповідний бюджет, громада готова до змін, готова працювати та будувати своє життя, за своїми правилами на своїй території».

На початку процесу децентралізації, районна влада спільно з міською владою виступила з ініціативою об’єднання в «один район – одна громада», але східна частина сіл району вирішили створити окрему Новослобідську громаду з центром в селі Нова Слобода, яка випередила Путивльську міську ОТГ в процесі впровадження реформ на свої території, і вже майже рік працює самостійно та втілює в життя проекти.

Згідно з розрахунками бюджет новоствореної громади складатиме понад 113 мільйонів гривень. З них власних надходжень – понад 55 млн. гривень, а від державного бюджету громада планує отримати освітню субвенцію – 20 млн.гривень, медичну субвенцію – 19 млн.гривень, додаткову дотацію – 10,5 млн.гривень, базову дотацію – майже 7 млн. гривень, бюджет розвитку складе – 817 тисяч гривень. Видаткова частина бюджету складатиме приблизно 100% від повної суми бюджету. Для збільшення бюджету розвитку Путивльська ОТГ планує існуючу бюджетну мережу закладів довести до співвідношення з фінансовим забезпеченням.

Левову частку податкових надходжень складає податок – ПДФО, єдиний податок та податок на майно, надходження від продажу землі та майна. Для збільшення надходжень до бюджету, виконавчій владі громади потрібно всіляко сприяти збільшенню кількості приватних підприємців, відносини з якими складаються не найкращим чином.

За інформацією міськради, на території громади працюють близько 340 приватних підприємців, і лише 40 з них оформлені на 3 групу оподаткування та сплачують 5% від заробленого. Всі інші, навіть дуже заможні підприємства, оформлені на 2-й групі оподаткування. Деякі обманюючи державу, навіть відкривають в одному підприємстві декілька різних ФОПів 2-ї групи, щоб не сплачувати відсоток від прибутку. За розрахунками місцевий бюджет несе втрати близько 1 млн.гривень. около 40

Тому в першочергових завданнях Путивльської громади після виборчого процесу введення в штаті посади інспектора з праці.

Після завершення виборчого процесу, громада планує взяти на баланс всі заклади соціальної сфери, що знаходяться на території ОТГ. Сфера освіти громади складатиме 15 закладів: 3 - ЗОШ І-ІІІ ступенів, 7 – ЗОШ І-ІІ ступенів, 4 ДНЗ та 1 заклад позашкільної освіти.

Путивльська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 ім. Р. Руднєва визначена опорною школою громади. Триповерхова будівля розрахована на 1176 школярів, зараз в ній навчається 558 школярів та працює 59 працівників. Заклад знаходиться в центрі міста, має велику спортивну залу, їдальню та стадіон.

Громада планує прийняти на свій баланс 21 заклад культури, 2 заклади фізичної культури та заклади медичної сфери, зокрема 19 ФАПів, поліклініку та лікарню. Остання з яких, відповідно до розрахунків, коштуватиме близько 35 млн. гривень в рік. Додатково Путивльський районний центр медико-санітарної допомоги та підпорядковані йому заклади коштуватиме близько 10 млн.гривень. Путивльська міська рада рішуче налаштована відразу взяти лікарню під свій контроль та впроваджувати кардинальні штатні зміни. За інформацією, яку надають пацієнти лікарні, лікарі, працюючи на повну ставку, на робочому місці знаходяться лише до обідньої перерви, у другій половині дня – практично нікого немає на місці.

Фактично держава платить лікарням за теоретичну можливість лікувати певну кількість пацієнтів, коли насправді пацієнтів набагато менше. Платить за непотрібний великий штат лікарні, за опалення, водопостачання, електроенергію всіх лікарняних приміщень, хоча на практиці використовується з них хіба що третина.

Такою ж є і ситуація з поліклінікою– держава дає поліклінікам та лікарням гроші на всіх, хто теоретично може захворіти і прийти до лікаря, тобто всім зареєстрованим в окрузі, незалежно від того, потребують вони реально медичної допомоги, чи ні.

Тому Путивльська громада планує впровадити ряд заходів, таких як оптимізація, скорочення штатів з метою економії коштів та залучення їх на покращення матеріально-технічної бази, перепрофілювання лікарів. У планах також перенесення на базу лікарні – Мазівського хоспісу.

Що стосується закладів освіти, Путивльська ОТГ має на своїй території Центр позашкільної роботи. Унікальність закладу полягає в тому, що на його базі є басейн, спортивна зала, актова зала, музична школа та безліч гуртків для школярів. Утримання закладу у рік коштуватиме громаді 10,7 млн.гривень. На заклади позашкільної роботи освітня субвенція не передбачена. Але, беручи до уваги, що подібного закладу немає на територіях від Буринського до Глухівського районів, громада бачить для себе можливість заробляти кошти, надаючи можливість сусіднім громадам відвідувати заклад за рахунок укладання угод.

Громада намагається оцінити свої «за» та «проти» та знайти ті чинники, які допоможуть їй у розвитку, і ті, які навпаки будуть її гальмувати. Путивльська ОТГ вже працює над проектами на підтримку Державного фонду регіонального розвитку, стосуватися вони будуть сфери благоустрою, зокрема відновлення дорожнього покриття.

Створення спроможної Путивльської ОТГ є реальним кроком до територіального розвитку. Громада чекає на повноваження вирішення на місцях питань розвитку, планування благоустрою території, соціальної допомоги, культури та інших питань без потреби виїзду до обласного центру та звернень до районної адміністрації. Планує стати сильною, потужною, з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми, які забезпечить гідний рівень життя населення.

Намагаючись визначити напрямки економічного розвитку, громада планує позиціонувати себе як туристичне містечко Давньої Русі. У планах − розробка стратегії розвитку, в якій головною метою і буде втілення цих планів в життя. За допомогою розвитку туризму громада планує заробляти кошти, залучати інвесторів на свою територію.

Нинішній склад Путивльської ОТГ − лише початок процесу створення цієї громади, відповідно до перспективного плану формування спроможних громад Сумської області, в майбутньому до неї зможуть приєднатися й інші сільські ради.

Марина Гавриленкова, радник з питань комунікацій Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування.

На світлині: центр міста Путивль.

Фото Івана Житника.

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.