Є попередні результати аналізу проб води, відібраних у річці Сейм, де відбувся мор риби

Інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) на своїх сторінках розповідав, що 11 жовтня 2019 року в річці Сейм з’явилася мертва риба….

У зв’язку із імовірним забрудненням річки Сейм та непоодинокими випадками загибелі в ній риби, фахівцями Державної екологічної інспекції у Сумській області було оперативно відібрано проби поверхневої води у чотирьох різних створах. Відділом інструментально-лабораторного контролю вже отримано перші результати вимірювання вмісту забруднюючих речовин у відібраних пробах.

Так, за результатами гідрохімічних досліджень, у пробі, відібраній 12.10.2019 з Сейму у с. Піски Буринського району встановлено перевищення рівня хімічного споживання кисню (ХСК) – в 1,4 рази в порівнянні з гранично-допустимою концентрацією (ГДК), вміст розчиненого кисню - 4,4 мгО2/дм3 (при ГДК - 6,0 мгО2/дм3). Проте, у пробі, відібраній у Пісках 14.10.2019, якість води дещо погіршилась: встановлено перевищення рівня ХСК в 1,8 рази у порівнянні з ГДК, по вмісту заліза – у 2,8 рази; вміст розчиненого кисню становив 3,5 мгО2/дм3.

У пробах, відібраних біля с. Нові Вирки Білопільського району встановлено, що вміст розчиненого кисню складає – 4,5 мгО2/дм3; ХСК – перевищено в 1,2 рази в порівнянні з ГДК, а вміст заліза – в 2, 8 рази.

У с. Зінове Путивльського району встановлено лише вкрай низький рівень розчиненого кисню - 1,1 мгО2/дм3 при ГДК - 6,0 мгО2/дм3. Найнижчий же рівень розчиненого кисню (менше 1 мгО2/дм3) зафіксовано у пробі, відібраній в с. Чумакове Буринського районуну.

Деякі показники якості води ще досліджуються відділом інструментально-лабораторного контролю. Про остаточні результати аналізу Інспекція повідомить додатково.

Про це розповіла Державна екологічна інспекція у Сумській області на своїй сторінці в Фейсбуці.

Світлина Анни Лук’янцевої.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.