Викрито державного нотаріуса, яка злочинним шляхом заволоділа трьома земельними ділянками та однією квартирою

Прокуратурою Сумської області ведеться системна робота щодо протидії злочинам, пов’язаним із протиправним проведенням реєстраційних дій особами, на яких законодавством покладено функції державних реєстраторів, що в подальшому призводить до незаконного вибуття сільськогосподарських земель та інших об’єктів нерухомості.

Спільно зі співробітниками УСБУ та СУ Нацполіцї встановлено, що у 2018 році державний нотаріус Охтирської міської нотаріальної контори Міністерства юстиції України незаконно переоформила на своїх знайомих три земельні ділянки.

Зокрема, вказаний нотаріус підшукала три паї, які після смерті власників не були переоформлені спадкоємцями, відтак рахувались за Олешнянською та В'язівською сільськими радами. Після чого внесла до відповідних державних реєстрів дані про нібито наявність заповіту від померлих на ім’я своїх знайомих(без їх відома) та переоформила на них три земельні ділянки загальною площею понад 8,5 га. У подальшому вказані паї нотаріус продала фермерам, отримавши за них майже чверть мільйона грн.

Окрім того, у квітні 2018 року зазначений нотаріус дізналась, що у м. Суми по вул. Черепіна є квартира, в якій ніхто не проживає, оскільки власник помер у грудні 2017 року, при цьому в нього немає спадкоємців, які б вступили у спадщину. Скориставшись отриманою інформацією, нотаріус оформила та засвідчила договір купівлі-продажу квартири, на підставі якого право власності на вказане нерухоме майно перейшло до її знайомого.

Таким чином, державний нотаріус, зловживаючи своїми повноваженнями, злочинним шляхом заволоділа трьома земельними ділянками на території Охтирського району площею понад 8,5 га та однією квартирою у м. Cуми.

Державному нотаріусу Охтирської міської нотаріальної контори 25 липня 2019 року повідомлено про підозру за ч. 2 та ч. 4 ст. 358 (складання та використання нотаріусом завідомо підроблених офіційних документів), ч. 1та ч. 3 ст. 362 (несанкціонована зміна інформації), ч. 3 ст. 365-2, а також ч. 5 ст. 27/ч. 3 ст. 365-2 (пособництво та зловживання своїми повноваженнями) КК України. Оскільки жінка переховується від правоохоронних органів, то вирішується питання про оголошення її в розшук. За скоєне підозрюваній загрожує до 8 років позбавлення волі.

Досудове слідство триває, встановлюється ступінь вини спільників нотаріуса, після чого їх діям теж буде надано правову оцінку, повідомила Прес-служба прокуратури області.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.