На Роменщині, поруч Бацманівської криниці, висаджено по 20 кущів червоногронної калини і чорноплідної горобини…

Інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) у розділі КУЛЬТУРА розповідав, що ГО «Серця Кіборгів» разом з ДП «Роменський лісгосп» та активістами дещо раніще облаштували Бацманівську криницю та територію поруч 500-річного красеня дуба пана Верещаки у селі Кропивинці, що в Роменському районі.

Також БіЖ повідомляв, що тут планується висадити молоді саджанці калини та горобини.

Ця подія відбулася саме сьогодні, 14 квітня 2019 року.

І про неї розповідає АНАТОЛІЙ СВИРИД, голова громадської організації «Серця кіборгів:

–«Саджаємо калину – відроджуємо Україну»!

З таким девізом і думками відбувся сьогоднішній захід біля Бацманівської криниці, що на Роменщині.

Там висадили 20 кущів червоногронної калини і 20 - чорноплідної горобини.

Вирішили, що, коли насадження виростуть, то ландшафт нагадуватиме наш Прапор.

Бо зараз він і справді червоно-чорний від крові та смутку, від втрат українського цвіту нації…

Діти з учнівського лісництва «Совенятко» Роменської ЗОШ І-ІІІ ступенів №11 вже, як професійні лісники: знають де саджати, як, на яку глибину. Швидко зорієнтувалися на місцевості і стали до роботи. Дуже вдячний директору цієї школи Викторії Зеленській, педагогам, які у свій законний вихідний, приїхали разом з дітьми; батькам, які відпустили дітлахів для хорошої справи. І ДП «Роменський лісгосп», працівники якого прищеплюють цим дітям любов до природи.

До речі, наші саджанці ми теж придбали в ДП «Роменський лісгосп». У них на грядках на території самого підприємства – вирощують скільки декоративних культур, що найвибагливіші ландшафтні дизайнери зможуть придбати собі будь-що до смаку. Рекомендую відвідати!

Дякую Людмилі Ковтун, вчителю біології, керівнику екологічного гуртка Роменської ЗОШ І-ІІІ ступенів №10. Говорить, що завжди рада приєднатися до таких заходів. Адже і сама вболіває за нашу природу та вчить цьому дітей: прибирають і розробляють проекти із сортування сміття, теж висаджують дерева.

І, як виявилося, на цьому ж місці, біля Бацманівської криниці, разом із ДП «Роменський агролісгоп» на деревах повісили шпаківні. А я то думав, хто ж попіклувався про наших пернатих!

Приїхав з нами і еколог-ентузіаст Володимир Литовка. Він взагалі часто відвідує це місце, вивчає флору і фауну, провідує дуба пана Верещаки, який росте тут недалечко. Говориш з паном Володимиром і здається, що в лісі він живе більше, ніж вдома. Адже знає всі тутешні рідкісні рослини, тварини, де починається річка Олава, як вона живе… Словом, весь процес взаємодії і життєдіяльності цього ландшафту!

Приємно, що до нас приєднався голова Роменської РДА Валерій Білоха разом зі своїми друзями-земляками із Овлашів та Кропивинець. Вони теж виросли на цій землі… Говорили і згадували, як тут все виглядало 20 років тому… Кажуть, мають весільні фото із цього місця. Адже тоді всі весільні кортежі сюди їхали – традиція!Отож, планували, як же знову відновити це прекрасне місце, що ще треба зробити, щоб про нього знову заговорили…

Дуже радів, коли побачив, з якою наполегливістю наші найменші учасники копали яму для посадки калини. Вони ще ходять до садочка, але вже розуміють, що роблять важливу справу. І коли підростуть, приїдуть сюди – то з гордістю говоритимуть: «А це ми саджали…».

Адже саме з таких коротких, але позитивних, патріотичних моментів і складається майбутній світогляд дитини, формується і виховується її ставлення до природи і людей.

З посадкою нашого «червоно-чорного» Прапора справилися швидко, адже нас зібралося чоловік 40! Дякую всім хто долучився! Не всіх знаю особисто, тому, можливо, не згадав поіменно.

Та, гадаю, що такі активні люди ще не раз прийдуть на заходи нашої ГО «Серця Кіборгів» - і тоді познайомимося ближче…

І на «десерт» - дякую моїм колегам-однодумцям, які завжди підтримують мої ініціативи, не зважаючи ні на що! Координатору проектів ГО «Серця Кіборгів» Ірині Деревецькій дякую за те, що швидко зібралася і вирушила зі мною з Києва посадити калину на Роменщині. Юлиї Андрєєвій, Наталії Какуші, Тарасу Біловолу за допомогу в організації всього заходу.

Дякую – все пройшло, як за нотами!

А результат роботи закріпили смачним шашликом, оглядом ландшафту, походом до дуба Верещаки…

Я ж набрався сил, зарядився позитивними емоціями цих людей та природи – і готовий працювати далі: для НАС, РАЗОМ з вами – для УКРАЇНИ!

Світлина Наталії Лаврової.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.