5 травня 2018 року: 4-та річниця загибелі Героя України полковника СБУ Олександра Аніщенка

Олександр Аніщенко народився 17 грудня 1969 року в місті Суми.

На військову службу до СБУ вступив у 1993 році, пройшов шлях від оперативного співробітника до керівника одного із структурних підрозділів Центру спеціальних операцій «Альфа» СБУ в Управлінні Служби безпеки України в Сумській області.

Колишні підлеглі згадують, що командир добре знав родину кожного, сам ризикуючи життям у бойових операціях, завжди пам’ятав, що від його професійності, витримки та розсудливості у прийнятті рішень залежить безпека бійців.

Сміливий, чесний і життєрадісний офіцер, відмінний спортсмен, один із кращих снайперів України, воротар футбольної команди, він був душею дружньої компанії у хвилини відпочинку.

5 травня 2014 року група у складі полковника О. Аніщенка та його бойових побратимів із «Альфи» СБУ, МВС і ЗС України на двох машинах БТР вирушила в напрямку Слов’янська для проведення розвідки та вогневого прикриття військових, що готувалися повернути під контроль української влади захоплене терористами місто. Біля селища Семенівка на залізничному переїзді група потрапила в засідку, під обстріл із трьох сторін.

Коли один із БТРів підбили, Олександр разом із товаришами зайняв кругову оборону, прикриваючи евакуацію поранених.

Побачивши, що на БТР наведено гранатомет, закрив собою машину з товаришами.

Олександр Аніщенко загинув від прямого влучення пострілу з гранатомета терористів під час нерівного бою, в якому двадцять п’ять спецпризначенців протистояли більш як сотні бойовиків. Разом із ним у тому бою віддали своє життя за Батьківщину ще двоє українських військових.

Олександр загинув, віддано захищаючи Український народ від ворожої агресії, до останньої хвилини свого життя залишаючись вірним Присязі та військовому братерству.

Офіцера з військовими почестями поховано у рідному місті.

За виняткову мужність і героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, Указом Президента України від 02.01.2015 р. полковнику Аніщенку Олександру Григоровичу присвоєно звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Рішенням Сумської міської ради полковнику Олександру Аніщенку присвоєно звання Почесного громадянина міста Суми, одній з центральних вулиць присвоєно його ім’я, на честь Героя названо один з навчальних курсів Національної академії СБУ, повідомляє Прес-група УСБУ в Сумській області.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.