5 актуальних питань про вступ на навчання в Польщу

Найбільш актуальним питанням, яке на сьогоднішній день цікавить молодь та її батьків – це якісна освіта. Де краще вчитись, аби отримати хороші знання, практичну підготовку та у результаті знайти хорошу добре оплачувану роботу? Власне, на сьогоднішній день велика кількість українців щороку виїжджає на навчання в Польщі. Якщо ви також плануєте їхати вчитись за кордон, більше детальної інформації ви можете дізнатись у фахівців Проекту Освіта без кордонів. Ми ж у статті зупинимось на тих основних питаннях, які стосуються вступу. Саме на цьому етапі у учнів, абітурієнтів виникає найбільше запитань, на які ми хочемо дати вичерпні відповіді.

1. Як вступити до ліцеїв та коледжів Польщі?

Не всі знають, що українські учні після 9-го класу можуть без проблем вступити до технікумів та ліцеїв. Для цього не потрібно збирати величезну кількість документів та здавати складні екзамени. Навпаки, процедура максимально зрозуміла та проста.

Потрібно подати заяву на вступ до обраного закладу освіти. Подається вона з 1 жовтня до 1 серпня. А уже 1-го вересня розпочинається навчання. Щоб обрати краще місце у гуртожитку та кращу спеціальність, варто подавати документи на вступ якомога раніше, тоді і заяву розглянуть раніше. Вчитися у більшості технікумів та ліцеїв українська молодь може безкоштовно!

Як ми уже зазначали, не потрібно здавати вступних іспитів, необхідно лише подати пакет документів, основний з яких – свідоцтво про базову середню освіту. Також потрібно надати сертифікат про володіння польською мовою. Це необхідно для того, аби довести, що учень може сприймати всю інформацію, яку йому дадуть на парах.

2. Як обрати кращий вуз Польщі?

Варто дуже велику увагу приділити вибору спеціальності та університету. Щоб легше було визначитися з ВНЗ, варто ретельно передивитися рейтинг університетів Польщі Перспективи. Він є у вільному доступі в Інтернеті. Там проранжовано усі польські університети – від найбільш до найменш престижних. Ви можете окремо передивитися тематичні форуми про освіту в Польщі, проте там знайдете в основному суб’єктивну інформацію, в той час як рейтинг дає об’єктивну оцінку кожному закладу освіти. Вартість навчання в польських державних університетах, приватних ВНЗ – близько 2-х тис. євро на рік (мінімальна – 800 євро).

3. Скільки триватиме навчання в Польщі?

Така тривалість буде залежати від того закладу, де ви будете вчитись. Так, у ліцеях вчаться 3 роки, вивчають там загальноосвітні дисципліни. У технікумах вчаться на рік довше, тобто 4 роки, і тут уже викладають не лише загальноосвітні, а й професійні дисципліни.

Що стосується університетів, то тут навчання ділиться на 2 терміни – бакалаврат (3-3,5 роки) та магістратура (1,5-2 роки). Загалом на більшості спеціальностей в університетах вчаться 5 років. Завдяки такому навчанню в Польщі випускники отримують не лише ґрунтовні знання, а й європейський диплом.

4. Як відкрити студентську візу?

Починаючи з 2019 року правила розгляду візової анкети дещо змінилися. Якщо раніше її розглядали дуже швидко, то тепер термін розгляду анкети може становити до 60-ти днів. Тому варто якомога швидше збирати всі документи, подавати їх в ліцей або ВНЗ, і подавати візову анкету.

5. Де живуть і харчуються учні та студенти коледжів та університетів?

Учні, студенти живуть у гуртожитках, харчуються у їдальнях, можуть готувати їжу самостійно. Орієнтуйтеся, що в місяць витрати на проживання та харчування становитимуть близько 450 злотих. Студенти також можуть знімати квартиру.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.