У Бурині відбулася подорож козацькими стежками…

Подорож козацькими стежками мала назву «Лине слово козацьке з далеких віків»

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці для нас, українців, свято християнське і національне, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Козаки вірили, що Свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Впродовж століть в Україні свято набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву – Козацька Покрова.

З 1999 року відзначається ще й як День українського козацтва. З 2014 року Указом Президента України встановлено свято День Захисника України.

Користувачі дитячої бібліотеки, учні 4-Б класу першої міської школи ім. В.М. Кравченка, які завітали до книгозбірні перенеслися у далеке минуле України і помандрували козацькими стежками.

У минулому українського народу було таке неповторне і легендарне явище, як Запорізька Січ. Про її створення розповіла дітям заступник директора Валентина Баранова.

Як виглядає Запорізька Січ в наші дні дітлахи дізналися переглянувши відео-екскурсію до острова Хортиця.

Мандрівку в історію давню і близьку поєднала розповідь про пісні і думи, що їх складав народ про своїх героїв, славних козаків. Адже найцінніший скарб – це старовинні пісні, які і досі береже в душі український народ. Одна з таких пісень «Ой, у лузі червона калина» сподобалася дітям у запису хору «Гомін».

Для присутніх стало відкриттям, що козацький танок «гопак» – це вид бойового мистецтва.

Мандруючи далі, діти познайомилися із козацькими клейнодами: булавою, бунчуком, хоругвою, литаврами, печаткою тощо.

Деякі з них були дітям уже відомі із занять у школі, а про деякі було цікаво дізнатися.

Маленькі читайлики активно включилися в діалог розповідаючи про свої враження від сімейних подорожей та відвідин музеїв, де вони бачили козацькі клейноди.

Перед дітьми постали образи найвідоміших сильних, мужніх і сміливих Гетьманів козацької доби: Байди Вишневецького, Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Івана Мазепи та останнього Гетьмана Війська Запорізького Павла Скоропадського. Обізнаність дітей у історії України підтвердилася і тим, що вони впізнавали зображення Івана Мазепи та Богдана Хмельницького на банкнотах номіналом п’ять та десять гривень.

Для закріплення отриманої інформації присутнім була запропонована вікторина «Козацькі цікавинки». Байдужих не було – діти не лише відповідали на запитання, а й коментували свої виступи.

Найактивнішими серед них були Софійка Ульянова, Дмитрик Фесько, Максимко Коваленко, Єгорка Мандриченко та Люба Сипко.

А коли почали переглядати мультфільм «Як козаки сіль купували» – дитячім емоціям не було меж. Із сміхом і захватом вони сприймали побачене.

Зацікавила дітлахів і яскрава тематична книжково-ілюстративна виставка «Слава козацька не вмре, не поляже». Деякі з книг вони взяли почитати додому.

Приємним для бібліотекарів стало запитання «Коли можна до вас прийти ще на урок?»


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.