Сумщина прийняла ХІХ Міжнародний конкурс імені Петра Яцика

У День української писемності та мови, Сумщині випала честь стати своєрідною мовною столицею – область приймала в себе ХІХ Міжнародний конкурс імені Петра Яцика

На таку виняткову подію з’їхалися представники освітнього міністерства й органів місцевого самоврядування, організатори і судді мовознавчого турніру, вчителі та педагоги разом зі своїми учнями і студентами – істинними поціновувачами української мови.

Від імені Сумської обласної ради присутніх на урочистостях привітав перший заступник голови Анатолій Річкаль, повідомив офіційнмй сайт Сумської обласної ради.

Він, зокрема, наголосив: «Події, які сталися в країні у 2014 році, засвідчили, що боронити батьківську землю потрібно не лише зі зброєю в руках, а й з рідною мовою у серці».

На переконання Анатолія Яковича, українське слово нині немов стратегічна броня. Там, де воно панує, зберігається мир і спокій. Отож мовознавчий конкурс імені Петра Яцика, котрий вже давно вийшов за межі пересічних змагань, набуває сьогодні максимальної актуальності. І украй цінно, що з року в рік все більше молоді долучається до турніру знавців української мови.

Крім того, перший заступник голови облради щиро подякував освітянам-мовникам, які вкладають душу у власних учнів та студентів, прищеплюють їм основоположні людські цінності, виховують гідних патріотів рідної землі.

Двом із них – Тетяні Воробей із Шосткинського району та Олені Карпенко з Лебедина – Анатолій Річкаль вручив відзнаки Сумської обласної ради. Ці талановиті педагоги зростили переможців попереднього конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

Голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко у своєму виступі акцентував увагу на тому, що для того, щоб об’єднати народ, потрібна платформа, а основа її – українська мова, література, культура. І те, що конкурс ім. Яцика єднає мільйони українців по всьому світу, не може не вражати і не захоплювати.

Заступник міністра освіти та науки України Роман Греба теж не оминув значимості даного мовознавчого змагання для сьогодення й майбутнього нашої держави.

Крім того, він вказав, що завдяки таким особистостям, як Петро Яцик, котрий, живучи за чужині, не тільки зберіг у душі любов до України, а й багато років поспіль плекає її в інших, нашу державу нікому не вдасться здолати. «Мова – це наш генетичний код, це те, що робить нас сильними», – сказав Роман Володимирович.

Церемонія відкриття мовознавчого турніру супроводжувалася колоритною концертною програмою у виконанні популярних артистів та творчих колективів Сумщини.

Зацікавлення відвідувачів викликала й виставка робіт ужитково-прикладного мистецтва, що розгорнулася у театрі ім. Щепкіна.

Ще однією родзинкою святкових урочистостей став креативний флешмоб «Крила надії».

Принагідно зауважимо, що за звання кращих знавців української мови у міжнародному турнірі, названому на честь мецената і філантропа Петра Яцика, зазвичай, борються школярі 3-11 класів, учні закладів профтехосвіти та студенти ВНЗ із України та діаспори.

Конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний, обласний та загальноукраїнський.

На кожному з них учасників перевіряють на знання словотворення, правопису та пунктуації.

Тріумфаторам змагання призначаються стипендії Президента України.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.