Тетяна Головко, заступник голови Сумської обласної ради: «Настав час встановити у Сумах пам’ятний знак донорам як символ вдячності за їхню благодійність»

Засідання «круглого столу» на тему: «Донорство на Сумщині і в Україні: досягнення, проблеми, перспективи» відбулося в Сумській обласній раді, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

На важливості донорського руху, його актуальності, а відтак важливості забезпечення медичних закладів донорською кров’ю та її компонентами наголосила у вступному слові заступник голови Сумської обласної ради Тетяна Головко.

«Саме Сумська обласна рада започаткувала державно-приватне партнерство в цій сфері з ТОВ «Сумський обласний центр служби крові», активним інвестором якого є компанія «Біофарма», - зауважила вона. – Це стало орієнтиром для інших регіонів України. І ми готові ділитися досвідом такої послідовної, корисної, успішної співпраці». Також закликала учасників зустрічі до конструктивного діалогу.

На результативності спільної роботи влади і центру служби крові зосередила свою увагу й народний депутат України Тетяна Рябуха, до речі, донатор крові з кількарічним стажем.

Вона відзначила, що саме завдяки такій співпраці Сумщина стала флагманом України у сфері донорства, а Суми – донорською столицею України.

Чи є проблеми в донорському русі країни? Звичайно! І вони мають вирішуватися, насамперед, на державному рівні.

Тож не випадково народні депутати прийняли у першому читанні законопроект, що повинен регламентувати введення нових стандартів якості крові, правове регулювання реалізації проектів державно-приватного партнерства, забезпечити створення Національного реєстру донорів тощо. Але вже зараз видно, що законопроект має ряд хиб, на які учасники «круглого столу» звернули особливу увагу.

Скорочення для донорів низки соціальних гарантій і пільг, які є у них зараз, а саме: позбавлення донорів одного додаткового дня для відпочинку за давання крові та звільнення від роботи із збереженням середньої заробітної плати у день медичного обстеження, прав на першочергове придбання путівок для санаторно-курортного лікування, безоплатне забезпечення донорською кров’ю та її компонентами. Це не могло не викликати негативну реакцію тих, хто рятує життя іншим.

Свої думки на нараді озвучили координатори донорського руху Сумщини В’ячеслав Ганніч, Олександр Шаповал, Олена Геренко, керівник ГО «Нова кров» Ганна Горпинич та інші. Народний депутат узяла на себе зобов’язання донести до колег пропозиції і зміни до законопроекту, на яких наполягають сумські донори.

«Нині у базі даних Сумського центру служби крові маємо 40 тисяч донорів, що дозволяє щороку надавати людям, які потребують, компоненти крові. в тому числі й на безоплатній основі на суму 1 млн грн, - розповіла директор установи, депутат обласної ради Наталія Трофименко. – Саме завдяки активістам, волонтерам, координаторам донорського руху, за що їм велике спасибі, навіть у період карантину через коронавірус наш центр мав 8-денний запас крові та її компонентів. У січні-лютому передали безоплатно відділенню онкогематолії обласної дитячої клінічної лікарні компонентів крові на суму 70 тисяч грн. З 18 травня поточного року СОЦСК розпочав тестування населення на антитіла до COVID-19 новими європейськими тест-системами».

Про те, що Центр не тільки повністю покриває потреби в крові, а й працює над безпечністю її компонентів, говорила його головний лікар Світлана Кривцун. Сьогодні – це 100 відсотків безпеки при зведеному до мінімуму людському фактору. Цьому сприяє й обов’язкове тестування всіх компонентів на новітньому роботизованому швейцарському обладнанні, що виключає вірогідність інфікування реципієнтів на сифіліс, гепатити, ВІЛ. До слова, таке обладнання мають лише кілька центрів в Україні.

Як підтвердження сказаному - інформація, якою поділилася завідувач відділення онкогематолії обласної дитячої клінічної лікарні Ліана Микитенко. Лікар зазначила, що за 2015-2020 роки у них не зафіксовано жодного випадку зараження дітей. А ще додала, що саме завдяки спільним благодійним проектам і акціям СОЦСК та обласної ради відділення має повне забезпечення компонентами крові. Тільки в 2020 році віддали живильну вологу 443 донори, яких Центр знайшов самостійно.

«Ми у своїй роботі намагаємося не просто організовувати майстер-класи, вистави, інші цікаві заходи для маленьких пацієнтів у відділенні онкогематолії ОДКЛ, а й залучати до участі донорів, аби вони подивилися в очі тим, кому дали свою кров, поділилися любов’ю й теплом», - зазначила учасниця «круглого столу», лідер Асоціації донорів-християн Ірина Совенко. І це не випадково, адже донорство – не просто робота. Це стан душі кожного, хто рятує чиєсь життя.

Як відомо, інвестор Сумського центру служби крові – компанія «Біофарма», яка є єдиною у Східній Європі, що увійшла в Міжнародний альянс з розробки ліків із плазми проти коронавірусу. Про її успіхи розповів представник Олексій Денисенко.

Альянс уже виготовив першу серію специфічних ліків. Українські фахівці «Біофарми» наразі збирають плазму з антитілами до COVID-19 для виготовлення ліків із направленою дією проти коронавірусної хвороби. У свою чергу діяльність СОЦСК із заводом компанії, що базується в м. Біла Церква, сприяє збільшенню експортного потенціалу країни та збільшенню експортних поставок препаратів крові.

У підсумку розмови учасники «круглого столу» погодили текст звернення до Верховної Ради України щодо необхідності підтримки донорського руху та недопущення скорочення пільг донорам.

На завершення зустрічі заступник голови обласної ради Тетяна Головко подякувала всім учасникам за змістовну, ділову розмову, а також колегам-депутатам, волонтерам, активістам, усім, хто, здаючи кров, рятує чиєсь життя.

Крім того, Тетяна Іванівна наголосила на необхідності прийняття спільної програми дій органів місцевого самоврядування, адміністрацій, медиків, донорів для популяризації та активізації донорського руху на Сумщині, адже це так важливо – дарувати любов і життя.

На її думку, настав час встановити у Сумах пам’ятний знак донорам як символ вдячності за їхню благодійність.

Ідея була підтримана оплесками...

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.