Тетяна Головко: «Якщо є проблемні питання, треба їх спільно розв’язати…»

Проблемні питання в рамках реформування системи охорони здоров’я щодо фінансування першочергових видатків закладів, які не входять до програми медичних гарантій, обговорювали на нараді в Сумській обласній раді, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

«Ми маємо ще час зреагувати на ризики, які можуть виникнути в процесі реформування. Якщо є проблемні питання, треба їх спільно розв’язати», - наголосила заступник голови обласної ради Тетяна Головко.

Нові та єдині для всіх правила фінансування медзакладів Національною службою здоров’я України запроваджуються вже з 1 квітня 2020 року.

Оскільки обсяг коштів, передбачених для реалізації програми медичних гарантій відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» є обмеженим, а заклади охорони здоров’я, які укладуть договори про медичне обслуговування, будуть отримувати оплату від НСЗУ винятково за надані пацієнтам медичні послуги, виникає багато запитань.

Зокрема діагностичне та лабораторне обстеження допризовників під час проведення медоглядів, проведення огляду у закладах охорони здоров’я для виявлення стану алкогольного або наркотичного сп’яніння, оплата за час перебування в стаціонарі осіб без постійного місця проживання чи їх поховання, якщо вони померли в лікарні.

Також присутні порушували проблему неврегульованості питання щодо джерел фінансування бригади екстреної медичної допомоги у разі чергування під час масових заходів чи змагань, фінансування видатків на відшкодування пільгових пенсій медпрацівникам, про відсутність чітких державних гарантій та підтверджуючих юридичних документів, що гарантують фінансування з субвенції будинків дитини, бази спецмедпостачання, надання стоматологічної допомоги пенсіонерам, учасникам АТО/ООС.

Очільники лікарень та спеціалізованих медичних установ, що завершили процес реорганізації, говорили про те, що зараз вони намагаються отримати в МОЗ ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики. Але поки що цей процес, за словами головних лікарів, триває з потугами.

«Ми маємо ситуацію, коли багато закладів охорони здоров’я – комунальних некомерційних підприємств Сумської обласної ради перебувають у зоні високого та середнього ризику щодо отримання в 2020 році коштів за надані медпослуги за програмою медичних гарантій від НСЗУ, - наголосила Тетяна Головко. - Чи не в кожному медичному закладі є ризики незабезпечення фінансових потреб, не дивлячись на те, що триває скорочення медперсоналу та ліжкомісць. Тому ми маємо зробити все від нас залежне, аби у квітні обласні медичні заклади могли працювати без збоїв і надавати необхідну допомогу мешканцям Сумщини».

Начальник управління охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Кравцов повідомив, що вже завтра, 28 лютого, відбудеться його зустріч з Прем’єр-міністром України, під час якої буде обговорена діяльність закладів охорони здоров’я області. Тож попросив керівників медзакладів надати перелік проблемних питань, які потребують врегулювання на рівні держави.

Тетяна Головко сподівається, що всі питання будуть з’ясовані протягом найближчого часу, і попросила управління охорони здоров’я ОДА в найкоротші терміни надати фінансові пропозиції по кожному із закладів охорони здоров’я з метою коригування бюджету на 2020 рік.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.