Володимир Токар: «Діти, які раніше могли бути інвалідами, зараз абсолютно здорові і житимуть нормальним життям»

З початку року у Сумах новонароджених немовлят, які перенесли важку асфіксію, лікують гіпотермією – методикою для зменшення потреби організму в кисні. Така терапія дозволяє зберегти клітини нервової системи і в майбутньому уникнути інвалідизації хворого. Спеціальне обладнання для такого лікування придбали за кошти обласного бюджету і вже його опробували перші маленькі пацієнти. Лікарі говорять – ефект вражаючий.

Побачити на власні очі, як працює апаратура, поспілкуватися з медиками до СОДКЛ завітав голова Сумської обласної ради Володимир Токар, повідомив офіційний сайт Сумської обласної ради.

Головний лікар закладу Ігор Змисля розповів, що відповідно до світових даних. такий апарат дає 75% результативності і одужання дитячого церебрального паралічу у дітей, які не мали жодного шансу бути здоровими. Вони стають повноцінними людьми. Це – щастя в родині, а не сумний діагноз.

«На сьогодні саме гіпотермія – єдиний з можливих методів лікування. Дитина охолоджується на 72 години, витримується в охолодженому стані, в цей час постійно працює електроенцефалограф, який фіксує мозкову активність дитини. Ми можемо бачити скриті судоми, які були в дитини, але не виявлялись зовнішньо. На той час, коли мозок охолоджений і сповільнюються всі обмінні процеси, ми маємо терапевтичне вікно для відновлення нервової тканини, пошкодженої під час асфіксії важкого та середнього ступеня», - зауважив Ігор Змисля.

Завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Сумської обласної дитячої лікарні Людмила Юсюк додала, що це – сучасний апарат, який дозволяє вентилювати дітей від 500 грам, з точністю до 1 мілілітра. Наразі у відділенні перебуває троє недоношених дітей вагою від 700г.

«Раніше 99% дітей, у яких не було доступу кисню до організму під час народження, тобто тяжка асфіксія, отримували діагноз ДЦП, 1% - помирали. Ця апаратура дозволяє профілактувати дитячий церебральний параліч і ураження центральної нервової системи. Гіпотермія не є простим механічним охолодженням голови або тіла до 33-34 °С, а складним комплексом заходів, які передбачають анестезію, постійний моніторинг і необхідну корекцію всіх систем життєдіяльності. Однією із найважливіших умов ефективності цього методу є початок охолодження у перші 6 годин після народження. Загальна тривалість періоду лікування – до 84 годин», - розповіла Людмила Юсюк.

«Це – своєрідний монітор функції мозку, який дозволяє впродовж декількох днів безперервно слідкувати за ним. Потім можна переглянути, як себе поводить центральна нервова система», - додає Ігор Змисля.

Він з гордістю каже, що, завдяки депутатському корпусу, лікарня змогла обрати найсучасніше обладнання. Далі провели навчання для спеціалістів. Так, з початку року вже врятовано кількох дітей. Тож подякував за підтримку й Володимиру Токарю.

Володимир Токар відповів на це, що обласна дитяча лікарня – пріоритет у депутатського корпусу.

«Якщо у нас є можливості, ми завжди допомагаємо і робимо все для того, аби у вашому закладі було якомога краще. Я, коли подивився на обладнання і підключених до нього діточок, не можу підібрати слів, щоб висловити свої враження! Діти, які раніше могли бути інвалідами, зараз абсолютно здорові і житимуть нормальним життям. На моє особисте переконання, 8 млн грн, які витрачені на обладнання, – це нічого в порівнянні з тим, що ми рятуємо дитячі життя», - наголосив він.

Володимир Токар подякував персоналу лікарні за те, що роблять таку важливу роботу і пообіцяв підтримку обласного депутатського корпусу і в подальшому.

Варто наголосити, що більшість немовлят, які потребують лікувальної гіпотермії, з’являються на світ в акушерських стаціонарах, де відсутні потужні відділення інтенсивної терапії, й, відповідно, можливості для використання такого методу лікування, як гіпотермія.

Проте, такі діти в найкоротший період можуть бути доправлені до Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.