Медична реформа: які зміни чекають лікарів та пацієнтів у 2019 році

Інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) на своїх сторінках регулярно розповідає про хід медичної реформи…

–Зарплати деяких лікарів первинної ланки вже зросли у три рази. Адже якщо раніше вони отримували 4-5 тисяч гривень, – розповів Сергій Бутенко, начальник управління охорони здоров'я Сумської обласної державної адміністрації, – то зараз отримують 15-17 тисяч гривень…

А яких змін ще чекати медикам і пацієнтам надалі?

СІМЕЙНІ ЛІКАРІ

У 2018 році у всіх з’явилася можливість вільно обрати лікаря без жодних прив’язок до місця проживання чи реєстрації. Ми підписуємо зі своїм лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить саме за нас гроші медзакладу, де цей лікар працює. Так реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Гроші «пішли» за пацієнтами до амбулаторій сімейної медицини, і заклади, що приєднались до реформи, вже отримали збільшене фінансування від держави. Майже 25 млн людей, а це половина українців, вже обрали своїх лікарів. Ті, хто не встиг, зможуть це зробити цього року.

ДОСТУПНІ ЛІКИ

У 2017 році запроваджено програму «Доступні ліки». За нею люди з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою. 6,6 млн людей регулярно отримують доступні ліки. «Доступні ліки» – це понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу, 59 з них – безкоштовні. Із квітня 2019 року їх виписуватимуть за електронним рецептом, що дозволить отримати ліки навіть в аптеці іншої області.

БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА

З 1 липня 2019 року пацієнти отримають можливість безкоштовно проходити діагностику за направленням свого сімейного лікаря. Це стосується понад 80% усіх досліджень. До цієї програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Також УЗД, рентген, мамографію можна буде зробити безкоштовно. Нагадаємо, єдина умова – направлення вашого лікаря.

ШВИДКА ДОПОМОГА

Розпочнеться модернізація диспетчерських служб. На це у 2019 році виділено 1 млрд грн. Реформа екстреної допомоги розпочнеться з Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. У цих регіонах будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ЛІКАРНІ

З 2017 року Уряд розпочав розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії Щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їхнього оснащення. За три роки планується відкрити 39 нових кардіоцентрів по всій країні.

На світлині: лікарня в місті Буринь у лютогму 2019 року.

Світлина Івана Житника.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.