В’ячеслав Овечкін – Заслужений лікар України, професор: доброти – без меж

Сьогодні, 31 січня 2019 року, – день народження у В’ячеслава Семеновича Овечкіна, шанованої людини, яку знають і в Недригайлівському районі, і в Сумській області, і в Україні, і далеко за її межами.

Більше того – скрізь у колі професіоналів, де має авторитет дитячого хірурга, науковця і рятівника маленьких життів.

На життєвому видноколі ясніють 65 років – сповнених досвідом і відкриттями, заслуженими званнями, нагородами, а головне – людською вдячністю за професіоналізм, добре серце і щирість.

Заслужений лікар України, професор, головний дитячий хірург Сумської області, завідувач відділення обласної дитячої клінічної лікарні, засновник лікарської династії, науковець – він зберіг ще й синівську любов до рідної землі.

Він – гордість Тернів, Недригайлівщини, людина, без якої ми не уявляємо Недригайлівське земляцтво у м. Суми.

Про В’ячеслава Семеновича написано багато нарисів, статей у професійних фахових журналах.

Матеріал земляка-тернівчанина Анатолія Максимовича Лісного, який читачі прочитають нижче, тільки доповнює цю галерею.

А ще – йому присвячують найсвітліші слова батьки, чиїм дітям він врятував життя, вирвавши його з цупких пазурів недуги.

Хтось, витираючи сльози радості, говорить простими словами, у когось взагалі перехоплює горло і безмежна подяка світиться в погляді…

Про його дитинство та вибір професії цікаво розповідає у нарисі Анатолій Максимович Лісний, учитель, краєзнавець.

Процитуємо з його книги:

«В`ячеслав Семенович Овечкін народився 31 січня 1954 року в селищі Терни. Батько, Овечкін Семен Іванович, працював ветлікарем. Після війни, разом із завідуючим свинофермою Тернівського радгоспу М. Самотоєм шляхом підбору і схрещування вивели тернівську скороспілу породу свиней. Мати, Ганна Федорівна, працювала вихователем у дитячому садку при Тернівському цукрокомбінаті. У цій добрій і порядній сім’ї виростав майбутній знаменитий хірург. Мати була хворобливою жінкою і сина, який її любив, це дуже непокоїло. З дитячою наївністю він часто говорив, що коли виросте, стане лікарем, захистить її від недугу.

Часто іграшки маленькому ще В’ячеславу заміняли старі шприци та викинуті флакони, які постійно наповнювали кишені дитячого одягу. Він міг годинами розмірковувати, вовтузитися з ними, розкладати перед собою. Це було дитячою грою, в якій поступово формувався життєвий вибір професії, що після закінчення школи в 1971 р. приведе до Харківського медичного інституту на педіатричне відділення».

Навчання, яке позначилося надзвичайною сумлінністю і відповідальністю, перша самостійна операція; потім робота в Алжирі, де своїм білим халатом і добрим світлом в очах зачарував жителів пустелі.

Роки зростання у професії, роки наукової діяльності, опанування таємницями судинної хірургії і перша операція на дитячому сердечку у квітні 2001 року.

Десятки навчальних посібників і сотні студентів, які взяли від наставника все найкраще: високий професіоналізм, ретельність, уміння опанувати себе в непередбачуваних ситуаціях, коли тільки ти – хірург, розумієш наступний порух скальпеля.

У 1994 році В’ячеслав Семенович Овєчкін очолив хірургічне відділення Сумської обласної клінічної дитячої лікарні і нині він з колегами стоїть на варті здоров’я маленьких жителів нашого краю.

Нагороди, відзнаки за працю, вдячність батьків маленьких пацієнтів – все це заслужені здобутки лікаря.

А ще В’ячеслав Семенович – невід’ємна частина земляцької спільноти, чи говоримо про тернівчан чи про все Недригайлівське земляцтво.

Синівська вірність рідній землі у щирих зустрічах, і реальній допомозі односельцям, участь у днях селища, яке гордиться такою людиною.

Ми щиро вітаємо шановного В’ячеслава Семеновича з ювілеєм. Бажаємо невтомності, енергії, сил і здоров’я на професійну діяльність і передачу безцінного досвіду.

Хай життя Ваше наповнюють радісні дні, обіймає теплим крилом удача, і світять життєдайним сонцем посмішки найрідніших людей.

Ірина Панасенко, член Національної спілки журналістів України.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.