Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 5085

Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/plugins/system/t3/includes/lessphp/less/less.php on line 7787

Епідемічний сезон грипу наближається: чи потрібно робити щеплення?

Перед початком епідемічного сезону грипу нагадуємо, чи потрібно вакцинуватися проти грипу, кому треба зробити щеплення насамперед, які вакцини є в країні і як пройти вакцинацію...

Цьогоріч в Україні доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (Франція) і «Джісі Флю» (Південна Корея).

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарі щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за кошти місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадяни.

Чому потрібно вакцинуватися

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону, в нашій країні було зафіксовано сім летальних випадків унаслідок грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти грипу.

Щорічна вакцинація – найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Переваги вакцинації: ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%; ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%; частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Кому необхідно вакцинуватися насамперед

Передусім, щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медпрацівникам; учителям; дітям віком до п’яти років; вагітним; літнім людям віком від 60 років; пацієнтам із хронічними захворюваннями; усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Як пройти вакцинацію

  1. Зверніться до свого сімейного лікаря (лікаря загальної практики сімейної медицини), терапевта, інфекціоніста чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає протипоказань, а також надасть поради щодо транспотування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

Існують протипоказання до вакцинації: гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів курячого м’яса чи курячого яйця (вакцину отримують шляхом вирощування вірусів грипу в курячому яйці); пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла; пацієнти з гострим, серйозним чи активним захворюванням серця, судин, нирок або печінки; пацієнти з гострим респіраторним захворюванням або іншими активними інфекційними захворюваннями; пацієнти у період одужання; пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитне захворювання.

  1. Придбайте вакцину в аптеці за направленням від лікаря (рецептом). Від часу придбання вакицини до її введення має пройти не більше двох годин, інакще є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини. Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга.

  2. Отримайте щеплення.

Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього. Коли вакцинуватися?

Вакцинуватися бажано до початку циркуляції вірусів грипу (у вересні-жовтні), щоби утворилися імунітет і достатня кількість захисних антитіл. Для цього потрібно приблизно два тижні.

Однак щеплення можна робити й пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовано сезонні спалахи грипу.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

Які штами вірусу грипу циркулюватимуть у 2018-2019 роках?

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть:

вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;

вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);

вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини.

Якщо ви захворіли негайно зверніться до лікаря та не займайтеся самолікуванням

Пам’ятайте, що хворий на грип або інші ГРВІ за один день можете заразити до 100 своїх колег чи випадкових перехожих.

Вакцинація від грипу не діє проти інших ГРВІ – аденовірусної інфекції, парагрипу, риновірусної інфекції, респіраторно-синтиціального вірусу і так далі.

Однак і вони можуть призвести до ускладнень при неправильному режимі лікування.

Тому вакцинуватися чи ні від грипу – вибір залишається за вами.

На світлині: лікарня в місті Буринь у листопаді 2018 року.

Фото Івана Житника.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.