Медична реформа: впровадження її на Сумщині

Автономізація медичних закладів, організація первинної медичної допомоги в громадах - представників ОТГ Сумщини навчали азам реалізації медичної реформи

У Сумах відбувся дводенний семінар: «Автономізація медичних закладів і обговорення моделей організації первинної медичної допомоги в ОТГ Сумської області». Під час семінару експерт з питань впровадження реформи охорони здоров’я в Україні Аліса Макаріхіна розповідала представникам ОТГ Сумщини про основні складові медичної реформи на первинному рівні.

Протягом першого дня учасників семінару ознайомили з бюджетуванням практики в ЦПМСД, пріоритетними напрямками розвитку ПМД, автономізацією медичних закладів. Детально зупинялися на практиці сімейного лікаря, надання медичних послуг.

За словами Аліси Макаріхіної, держава та Міністерство охорони здоров'я, зокрема, протягом 2018 року дає ОТГ шанс перетворити свої медичні заклади з державних комунальних установ на комунальні некомерційні підприємства, щоб при цьому вони не втрачали ліцензію. Крім того, протягом 2018 року, вони повинні покращити якість медичного сервісу для населення та зробити нові медичні стандарти нормою нашого життя.

Згідно з результатами дослідження «Індекс Здоров'я. Україна», рівень довіри жителів Сумщини до первинної медичної ланки становить 49%. Рівень задоволеності від обслуговування в стаціонарі – 29%. А загальний рівень довіри – менше 30%. Такі показники говорять про те, що реформа є конче необхідною, оскільки без реформування рівень довіри до лікарів впаде ще нижче, адже їм не вистачає матеріально-технічного забезпечення, оснащених приміщень, мотивації, зазначила Аліса Макаріхіна:

«Є ті, хто за реформу, є її противники, і тільки за кілька років буде зрозуміло, як вона працює, – говорила вона. – Те, що нам пропонують міжнародні донори, стосується змін у принципах управління мережею лікувальних закладів, її фінансування. Наразі створюється всеукраїнська платформа експертів, які братимуть участь в системі реформування галузі охорони здоров’я. Таких людей в Україні близько 40, і ми сподіваємося, що до них долучаться й спеціалісти із Сумщини».

Присутні цікавилися питанням ліцензування закладів, розробкою та підготовкою фінансового плану, фінансуванням ФАПів, питанням медичного сервісу, матеріально-технічним забезпеченням, оптимізацією кадрової мережі, пільговим забезпеченням, мотивацією лікарів працювати за новою системою. Багато питань у присутніх виникало стосовно роботи з системою eHealth.

Досвідом роботи в цій сфері поділився фельдшер Бездрицької амбулаторії Андрій Обозний. За його словами, Бездрицька ОТГ ще у серпні 2017 року зареєструвалася в системі eHealth, отримала єдиний електронний цифровий підпис, зареєструвала лікарів, а після того, як вступила в дію медична реформа – розпочала підписувати з пацієнтами декларації. Заздалегідь, восени минулого року, на території ОТГ проводилася робота серед населення. У місцях громадського скупчення були розміщенні оголошення з роз'ясненнями про медичну реформу та щодо укладання декларацій.

Наразі підписано вже 210 декларацій, а це 10% від загальної кількості зареєстрованих мешканців на території ОТГ. Декларації почали підписувати з 3 квітня 2018 року. В середньому на одного дорослого пацієнта потрібно 5 хвилин для оформлення декларації, на дитину 7-10 хвилин, адже існує потреба внести більше даних в систему. У планах – проводити роботу і по суботах, для більш широкого охоплення населення.

«Медична тема дуже серйозна, болюча, адже перед нами стоїть багато викликів щодо ефективного впровадження медичної реформи, – зазначив директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко. – Але тільки разом ми зможемо втілити медичну реформу на Сумщині в життя».

Про планування медичної мережі, питання організації лікарської практики в умовах реформування, ключові проблеми говорили під час другого дня семінару.

Більше за все питань у представників ОТГ виникали стосовно формування мережі (ФАПи, ФП, амбулаторії), нової моделі ведення медичного сервісу, менеджерських підходів, якості стандартів. В аудиторії звучали питання: Як прорахувати витрати? Яке рішення прийняти, щоб люди мали і якісний медичний сервіс, і для цього вистачало коштів, і додатково, коштів вистачало на достойну заробітну плану лікарям.

Подібні семінари дають вектор руху громадам, інформацію, над якою потрібно замислитися, порахувати всі «за» і «проти», здобути нові навички, зазначає модератор заходу експерт з питань впровадження реформи охорони здоров’я в Україні Аліса Макаріхіна. Також інтерактивний семінар дає змогу учасникам спільно знайти відповіді на ті чи інші питання. На думку експерта, головним плюсом подібних зустрічей є обмін досвідом:

«Оскільки я приїхала із Запорізької області, то маю змогу поділитися досвідом Запорізьких ОТГ, розповісти, як медична реформа відбувається у нас, і взяти досвід Сумщини для нашої області. Такі міжрегіональні тренінги потрібні для того, щоб впроваджувати медичну реформу якомога швидше».

Семінар проводився за ініціативи Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» спільно з Сумською облдержадміністрацію та обласним департаментом охорони здоров'я.

На світлині: Буринська ЦРЛ в квітні 2018 року.

Фото Івана Житника.

PS: Жителі Сумщини продовжують обирати лікарів, яким довіряють, та підписують з ними декларації на обслуговування.

З липня медичні заклади почнуть переходити на нову систему фінансування – держава платитиме саме тим лікарям та медзакладам, до яких звертаються люди за допомогою

Проте за більш ніж два тижні, що триває кампанія з обрання лікаря, з’явилось чимало міфів.

Міністерство охорони здоров’я спростовує найпоширеніші з них.

Саме про ці міфи інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) детально розповів своїм читачам у розділі МЕДИЦИНА.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.