Видатні поети України: Микола Холодний

Інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) починає подавати матеріали про видатних людей України, які внесли значний доробок в становлення та розвиток держави…

Холодний Микола Костянтинович (31 липня 1939, Ягідний хутір, с. Краснопілля, Коропський район, Чернігівська область – середина лютого 2006, Остер) – український поет-шістдесятник, літературознавець, публіцист, перекладач. Активний автор Самвидаву 1960-х років. Академік Бу-Ба-Бу (1997), лауреат премії В. Сосюри (1998), премії ім. В.Нефеліна, премії «Благовіст», Почесної премії Ватикану за книгу «Про душу в пісні та пісню в душі» (Рим, 1979 р.).

Народився в селянській родині. У 1950 році відправив свої вірші Павлові Тичині, який потому передплачував йому газету «Літературна Україна».

У 1961 році вступив на філологічний факультет Київського університету, але був виключений у 1965 році після виступу на дискусії про роман Арсена Іщука «Вербівчани». У 1968 році закінчив Одеський університет. За збірку «Крик з могили» був змушений залишити Київ.

1972 року заарештований за «антирадянську пропаганду», 7 липня цього ж року в газеті «Літературна Україна» було опубліковано нібито писаний заарештованим поетом лист з визнанням своєї провини. Внаслідок цього поета було звільнено і адміністративно вислано з Києва під наглядом КДБ.

Працював в багатьох школах, але поета часто звільняли з політичних причин. Входить до редколегії львівського самвидавного журналу «Скриня». В 1972 році звертається до Мао Цзедуна, а в 1984 році до Рональда Рейгана з проханням про політичний притулок. Під час Чорнобильської катастрофи перебував у місті Остер і не міг його полишити.

Член Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих (від 2002 року), Національної Спілки письменників України (від 23 березня 1993 року). Голова Козелецької районної організації Всеукраїнського педагогічного товариства ім. Г. Ващенка. Учасник Помаранчевої революції 2004 року.

Помер за нез’ясованих обставин у себе вдома у середині лютого 2006 року. Похований 15 березня 2006 року у місті Остер Чернігівської області, повідомляє Вікіпедія.

ВМИРАЮТЬ ПОЕТИ

Вмирають поети в душі,

а потім в лікарнях вмирають.

Ховають спочатку вірші,

а потім поетів ховають.

Поету копають яму.

Коли - знає тільки він сам.

В поезії білі плями,

на серці ще більше плям.

В машині, за місто як сніг

вивозять на третій швидкості.

Глузують із друзів їх,

немов з історичної рідкости.

Кати над труною щось мимрять...

Важка їх діймає турбота:

як тільки поети вимруть,

не стане катам роботи.

На Байкових зимних схилах

капають сльози удавані.

І сняться поетам в могилах

на півночі зими недавні.

І білі ведмеді, ватра,

земляцьких кісток опилки...

Поетів не стане завтра -

залишаться члени Спілки.

І як нам з-під криг тоді виплисти,

і хто нас запалить, хто?!

Он знову на третій швидкості

помчало когось авто...

(з самвидаву 70-х років)


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.