З А Д З Е Р К А Л Л Я

Продовження роману ІВАНА ЖИТНИКА «З А Д З Е Р К А Л Л Я».

Попередні публікації у розділі ЛІТЕРАТУРА за 18, 19, 26, 28 листопада, 03, 06, 16, 21 грудня 2018 року, 01, 11, 22, 26 січня, 19 лютого, 03, 13 березня, 05 квітня 2019 року.

                       З А Д З Е Р К А Л Л Я

                                 Роман

                             ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА

                                   **ОВІД**

-Що за дзеркалом, панове?

-Задзеркалля…

Автор.

37.

Де я є? Що зі мною? Я живий, чи ні? Чому так терпне скалічена рука? Тіло болить,ой! болить…Наче овід боляче покусав…

«-Ну, мадонно, як вам сподобався Овід? - спитав Мартіні, коли пізно вночі їхали назад до Флоренції. - Чи ви бачили щось безсоромніше за те, як він підвів бідну дружину Грассіні!

-Ви говорите про танцівницю?

-Він переконав синьйору Грассіні, що дівчина буде зіркою сезону, а та все зробить для знаменитостей.

-Я думаю, що все було нечесно і некрасиво з його боку. Він поставив Грассіні у фальшиве положення, а по відношенню до дівчини це просто жорстоко. Переконана, що вона почувала себе жахливо.

-Ви, здається, розмовляли з ним? Що ви про нього скажете?

-О Чезаре, я страшенно рада, що вже не бачу його! Мене ніхто ще так не стомлював. За десять хвилин у мене розболілася голова. Це якийсь демон!

-Я так і знав, що він вам не сподобається. І, сказати правду, він мені теж не сподобався. Слизький, мов вугор,- я не довіряю йому».

О, моя душа! Чому ти так болиш!? Я не розумію твоєї поведінки. Ти, начебто перетворюєшся в щось інше, ніж моя душа. А, може, ти розтворилася в душі того Овода, про якого кажуть якийсь-то Грассіні та Чезаре?

«Овід посміхнувся.

-У чому ви бачите жорстокість? У ставленні публіки до горбаня?

-Звичайно, для нього це байдуже. Він у цирку так само заробляє собі на життя, як наїзник або Коломбіна. Але саме видовище таке неприємне й образливе. Воно принижує людську гідність».

Так, так…Його також хтось принижував. Він це пам’ятає. А от хто саме принижував його - це чомусь стерлося з пам’яті. Але він пригадає. Неодмінно пригадає і відомстить. Так, відомстить. За себе? Так, за себе! Можливо, ще за когось? А хто отой «когось». Людина? Звірок? Комаха? Оса? Бджола? Овід?..

«-Можливо, він був не менш приниженим і до того, як почав виступати на арені. Усі ми почуваємоcя до певної міри приниженими.

-Це правда, але… Може, вам здається це безглуздим забобоном, але для мене людське тіло священне. Мені боляче, коли з нього знущаються і навмисне роблять потворним».

А в нього також тіло…потворне. Чому? Він же народився, а потім ріс гарним, красивим хлопчаком. Виріс красенем! З доладним і міцним тілом. А потім, потім…Що ж було потім?

«- А людська душа?

Він спинився і, спершись об камінну балюстраду набережної, глянув їй прямо у вічі.

-Душа? - повторила Джемма. Вона теж спинилась і здивовано дивилась на нього.

Поривчастим рухом він простяг до неї руки.

-Невже вам ні разу не спадало на думку, що в цього злиденного клоуна може бути душа - жива, бунтівна людська душа, замкнена в незграбне понівечене тіло і змушена бути для нього рабою? У вас таке добре серце, ви жалієте тіло в блазенському вбранні з бубонцями, а як же ви подумали про нещасну душу, яка не має навіть барвистого ганчір’я, щоб прикрити свою жахливу голизну! Уявіть собі, як вона тремтить від холоду, заклякає від сорому й муки перед очима юрби, відчуваючи її жарти, як удари батога, а сміх, мов розпечене залізо на живому тілі! Подумайте, як вона озирається безпорадно на гори, що не хочуть на неї упасти і заховати від цих мучителів».

Розпечене залізо на живому тілі! Це про нього. Воно, його тіло, так розпечене, так розпечене, що ось-ось засмажиться, і…Чи воно й так уже засмажилося й почорніло. Вперше у якихось незрозумілих гарячих-гарячих пісках. А вдруге, а вдруге… А гори? Він також ховався у горах. Від кого? Від кого? Га? Від кого? Від мучителів? Так, звичайно, о так! І в нього були свої мучителі. Адже від чогось же болить його тіло - кожна клітинка…

«-Сподіваюся, ви розумієте, - раптом промовив він визивно і повернувся до неї, - що всі мої слова - чистісінька фантазія. Часом я люблю дати волю уяві, але не терплю, коли люди сприймають мої фантазії як щось серйозне».

Несерйозні фантазії? Ні, тут щось не те. Це не фантазії. Це справжнісінька дійсність, яка вивертає його душу, мов «жахливу голизну», а він так хоче сховатися від своїх мучителів. А чому сховатися? Він уже не боїться їх. Він йде з високо піднятою головою. Йде до них… Хто така Джемма? Хто така Джемма?..Де він її бачив? І де вона зараз? Чому не відгукується? Чи, може, не знає як йому тяжко? Дуже тяжко…Він не знає Джемми, він знає Надю…

Далі буде.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.