Катерина Челіщева: історія однієї фрейліни

Сьогодні, 29 листопада 2019 року, відбулося чергове засідання краєзнавчого клубу «Буриніка», який діє при Буринській центральній публічній бібліотеці. На зустріч зібралося чимало бажаючих глибше пізнати історичне минуле свого краю.

Темою зустрічі стала краєзнавча розвідка про Катерину Олексіївну Челіщеву (1764-1846 рр.), коріння роду якої пов’язане з Буринщиною, зокрема, селом Чалищівка (назва села походить від прізвища поміщиків - Челіщевих). Працював над пошуком матеріалів голова громадських організацій «Сумщина-світ», Буринське земляцтво та Фундації ім. Давида Бурлюка, краєзнавець, культуролог, перекладач та член Національної спілки журналістів України Олександр Максимович Капітоненко (на світлині).

Присутніх неабияк зацікавила доля Катерини Челіщевої, яка свого часу була фрейліною імператриці Катерини ІІ протягом 13 років (1799-1812 рр.). Запам’яталася вона для нащадків тим, що ще задовго до скасування кріпосного права (1861 р.)звільнила 500 своїх кріпосних на території сучасної Бурині із присадибними ділянками та землями і ту територію й досі називають «Вольнівкою». А ці люди, в знак подяки, вирішили збудувати кам’яну Вознесенську церкву, один приділ якої було названо Катеринівським на честь фрейліни К.О. Челіщевої. Даний храм знаходився на території, де зараз розташований спортивний майданчик другої міської школи.

Уже бувши немолодою жінкою, віком 48 років, покинула столицю і вищій світ та повернулася у свій маєток під Клином. Останні роки життя провела в сільській глибинці - у Клинському повіті Московської губернії, де й знайшла вічний спокій. На сільському кладовищі, поряд з церквою Димитрія Солунського До сьогоднішніх днів зберігся надгробний пам’ятник на її могилі. І в тих краях, на своїх поміщицьких землях, Катерина Челіщева у 1847 р. дала вольну своїм кріпакам, які також віддячили їй за це спорудженням храму – Церкви Святого Димитрія Солунського. На могилі встановлений масивний памятник із чорного мармуру, де зберігся напис: «Челищева Екатерина Алексеевна, двора ее императорского величества фрейлина. Родилась в 1764 г. марта 11 дня. Скончалась в 1846 г. октября 10 дня».

Присутні були активними - цікавилися додатковою інформацією у Олександра Максимовича та доповнювали спогадами старожилів. Підсумки зустрічі підвів директор Буринського районного краєзнавчого музею ім. П.М. Попова Микола Кононенко.

В історії нашого краю ще багато «білих плям», і важливо, що кожна з таких зустрічей поповнює наші знання історичними фактами, яких не знайти в мережі Інтернету і не прочитати у шкільних підручниках.

Анна Лук’янцева, директор КЗ БМР «Буринська публічна централізована бібліотечна система».

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.