У Бурині відбулася презентація «Шевченкіани Миколи Бондаренка»

Як і анонсував інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) у розділі КУЛЬТУРА, сьогодні, 19 березня 2019 року, в Буринському районному будинку культури в рамках розширеного засідання літературно-мистецького центру «Світлиця» відбулася презентація художнього альбому «Шевченкіана Миколи Бондаренка», яку підготувала та провела Буринська публічна централізована бібліотечна система спільно з районним будинком культури.

Перед початком цього мистецького заходу глядачі мали змогу ознайомитися з книжково-ілюстративною виставкою «Барвисте перевесло таланту Миколи Бондаренка», де були представлені всі видання художника.

Власне, сама презентація стала знаковою подією в культурному житті Буринщини, адже цей захід відбувся березневим днем, менше ніж за два тижні після відзначення українською та світовою спільнотою 205-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря.

А тому в літературне полотно заходу були вплетені і зустріч з художником, і вшанування таланту Тараса Шевченка, а на екрані були показані роботи митця, які увійшли до художнього альбому «Шевченкіана Миколи Бондаренка».

На початку заходу ведучі (Олена Матвєєва та Дмитро Кубієвич) ознайомили присутніх із життєвим та творчим шляхом митця.

Народився Микола Михайлович Бондаренко 15 листопада 1949 року в селянській родині працьовитих людей села Дмитрівка на Буринщині. Навчався у Донецькій дитячій художній школі. Ґрунтовну фахову підготовку отримав у Харківському державному художньому училищі. Викладав у школі малювання і креслення, завідував художньою майстернею. Працює в техніці живопису, станковій і малій графіці. Виконав понад 500 екслібрисів в техніці ліногравюри, гравюри на пластику. Вперше взяв участь в обласній виставці в місті Суми у 1978 році.

Микола Михайлович мав персональні виставки в Україні, Росії, Польщі, Словаччині, Сполучених Штатах Америки, Японії. Брав участь у колективних закордонних виставках графіки в Італії, Німеччині, Франції, Бельгії, Великій Британії, Литві, Гонконгу, Китаю та інших країнах. Нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури, дипломами за участь у виставках, лауреат премії на міжнародній виставці-конкурсі у німецькому місті Нюрнберзі. Став переможцем міжнародного конкурсу екслібрисів, що проходив в Італії та нагороджений дипломом за заслуги «Майстер екслібрису».

Особливий мистецький талант художник-графік проявив повною мірою у виданнях: «Слово о полку Ігоревім», «Леся Українка «Лісова пісня» в ліноритах Миколи Бондаренка», «Земні діяння странника Петра» та презентованій цього дня книзі «Шевченкіана Миколи Бондаренка». За унікальність ідейного та художнього задуму циклу робіт «Україна-1933: кулінарна книга» Указом Президента України від 2007 року Микола Михайлович нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. А книгу, створену у співавторстві із краєзнавцем Олександром Капітоненком «Корінням з Сумщини», занесено до каталогу Бібліотеки Конгресу США. До того ж збірка мистецьких творів Художнього Музею Тараса Шевченка у Пекіні вміщує 3 екслібриси нашого земляка.

Микола Бондаренко є автором ряду проектів:

Обласного меморіалу жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні в селі Піски Буринського району, а також пам’ятника в селі Чернеча-Слобода за цією ж тематикою;

Стели Тарасу Шевченку;

Пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та землякам, полеглим за незалежність України;

Пам’ятного знаку знищеним православним храмам Буринщини у місті Буринь, за який автор нагороджений медаллю «За жертовність та любов до України» від Української православної церкви Київського патріархату.

«Шевченкіана Миколи Бондаренка» вийшла друком за Програмою економічного і соціального розвитку Сумської області на 2017 рік у Видавничому будинку «Еллада». Ця книга відкриває нові грані майстра: передає яскраві художні образи, що створює неповторне сприйняття творів Тараса Шевченка. Особливістю даного альбому є автентичний шрифт, який відтворює почерк самого поета. Унікальність цього шрифту, у поєднанні із художніми творами довершує та надає цілісності книзі.

Потім ведучі запросили до слова Миколу Бондаренка, який розповів про етапи роботи над «Шевченкіаною…», нагадав про значимість постаті геніального співця українського народу та згадав про свої попередні роботи.

Митця з визначною подією вітали почесні гості, друзі, близькі. Зі сцени лунали теплі слова на адресу Миколи Михайловича від секретаря Буринської міської ради Володимира Писаного, директора державного історико-культурного заповідника у місті Путивль Сергія Тупика та члена Національної спілки письменників України Григорія Фастівця.

Упродовж програми прозвучали пісні на слова Тараса Шевченка, які виконали сімейний дует «Калинові сестри» і народний аматорський ансамбль «Троїсті музики» районного будинку культури (керівник Світлана Головко), а учениці міських шкіл Людмила Рябоконь і Євгенія Коваленко читали вірші Великого Кобзаря.

По закінченні презентації глядачі стоячи аплодували таланту свого відомого земляка, висловлювали щиру вдячність за створений художній альбом, а потім всі бажаючі мали змогу особисто поспілкуватися з митцем.

Сценарій цього літературного заходу підготувала директор публічної централізованої бібліотечної системи Анна Лук’янцева.

Марина Біркун, керівник художній районного будинку культури

Світлина Ілони Ігнатенко, техніка народної аматорської кіновідеостудії «Формат» районного будинку культури.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.