У Бурині відкрилася виставка «100 років боротьби: українська революція 1917-1921»

Цього року Україна відзначає століття Української революції 1917-1921 років.

Як повідомляв інтернет-портал БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ), 12 червня 2018 року в Буринському районному будинку культури відкрилася виставка «100 років боротьби: українська революція 1917-1921».

Цю експозицію підготували співробітники Українського інституту національної пам’яті до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки. Основною метою її організаторів стала розповідь про те, якою насправді була революція 1917 – 1921 рр., хто її очолював та які були реальні досягнення борців за вільну українську державу. В реаліях сучасності це набуло безсумнівної важливості, оскільки радянські історики усіляко спотворювала цю подію.

Тепер же ми маємо відновлювати правдиву історію Української революції. Увазі відвідувачів представлена галерея видатних діячів, її лідерів, які формували ідеологію та складові тих буремних років. У підготовці виставки використано більш ніж 250 унікальних документів та фотографій, розміщених на 21 банері, на яких розповідається історія провідників революційного руху та детально висвітлюються різні аспекти творення Української державності 1917 - 1921 рр.

Виставка вже відвідала 24 області України з січня місяця цього року.

У районному будинку культури виставку відкрив голова Буринської районної державної адміністрації Василь Михайлович Бойко, наголосивши на тому, що українську історію слід розглядати не під постріли «Аврори», а з позиції національної ідеї.

Потім презентаційну екскурсію провів директор Буринського районного краєзнавчого музею Микола Миколайович Кононенко. Він не тільки ознайомив із самою виставкою, але й торкнувся історії саме нашого краю.

Так, цікавими і пізнавальними стали факти про унікальні знахідки на розкопках літописного міста Зартий, що знаходить біля села Миколаївка. Вони відносяться до того часу, коли Московщина ще й не з’явилася на сторінках історії.

А Василь Михайлович Бойко довів до присутніх інформацію, про те, що в ті часи через нашу місцевість проходив Мокшевецький шлях, яким мандрували наші пращури до самої Турції, а це зайвий раз свідчить про високий розвиток України, навіть з огляду на глибину віків.

Під час огляду виставки в залі проходило бурхливе обговорення як самих експонатів, так і сучасних поглядів на історію України.

Експозиція діє з 12 по по 21 червня з 9-00 до 16-00 (крім вихідних), повідомила інтернет-порталу БУТТЯ і ЖИТТЯ (БіЖ) художній керівник Буринського районного будинку культури Марина Біркун.

Вхід вільний.

Світлина Марини Біркун.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.