Скільки нині платять в українській армі

У поточному році українським військовим нарешті суттєво підвищили грошове забезпечення. Як відомо, з 1 квітня воно ще більше зросте для військових на передовій і військовослужбовців, які перебувають в акваторії Азовського моря. Ми з’ясували, скільки саме грошей нині платять в армії.

Минулого року Міноборони било на сполох: армія втрачає офіцерські кадри. Через зарплати, які вже не встигали за інфляційними процесами і стрімким зростанням цін у країні, досвідчені офіцери, а що найгірше, ті, які мали бойовий досвід в ООС, йшли на "гражданку", на більш достойні статки в приватні компанії.

На початку літа в оприлюдненому в ЗМІ листі міністра оборони Степана Полторака до Кабміну йшлося, що з січня по червень з армії звільнилося 11 тис. офіцерів та контрактників, які мають бойовий досвід (вони мали права на звільнення з військової служби), а до кінця року можливе звільнення ще 18 тисяч. За результатами опитування тих, хто планує звільнитися, третина може це зробити у зв'язку з недостатнім грошовим забезпеченням.

У Міноборони достовірність опублікованого в ЗМІ листа не підтвердили, але і не спростували. У відповідь на запит 112.ua прес-служба Міноборони повідомила: "Дослідження, проведені в ЗСУ, свідчать, що грошове забезпечення військовослужбовців повинно забезпечувати конкурентоспроможність на ринку праці з урахуванням службового навантаження, ризику для життя та інших факторів, які мають місце при проходженні військової служби. Також воно повинно збільшуватися в той час, як збільшуються соціальні стандарти в державі, що тим самим стимулюватиме військовослужбовців укладати контракти на проходження військової служби".

На щастя, масштаби катастрофи з зарплатами військових і можливі в умовах війни з Росією загрози оцінили у високих владних кабінетах. У вересні 2018 року Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення при ухваленні Держбюджету на 2019 рік збільшити видатки для забезпечення середнього збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців, порівняно з 2018 роком, на 30%. Також вирішили забезпечити виплати грошового забезпечення військовослужбовцям військової служби за контрактом першого року служби не нижче 10 тис грн в місяць на руки.

Враховуючи це, законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" Міністерству оборони передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям у розмірі 49,6 млрд грн. Порівняно з 2018 роком, фонд грошового забезпечення на 2019 рік був збільшений на 41% - до 15,2 млрд грн. Це дозволило виконати рішення РНБО щодо збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовцям, зазначається у відповіді начальника Управління комунікацій та преси Міноборони полковника Олексія Чернобая на запит 112.ua.

Виплати у збільшеному розмірі військові почали отримувати з лютого. За повний 2019 рік їм виплатять дванадцять збільшених розмірів грошового забезпечення. "Підвищення розмірів місячного забезпечення військовослужбовців було здійснено за рахунок збільшення надбавки за проходження військової служби, щомісячної премії", - пояснив Олексій Чернобай. Відповідно до рішення Міністерства оборони, в 2019 році усім категоріям особового складу мінімальний розмір надбавки за особливості проходження служби був встановлений на рівні 65% (в минулому році 10%) посадового окладу, окладу за військове звання та надбавки за вислугу років.

Окремим категоріям військовослужбовців, залежно від проходження ними військової служби, розмір надбавки збільшується до 100% (наприклад, лікарям, механікам-водіям танків, гаубичних самохідно-артилерійських установок, БМП, наземним авіаційним спеціалістам, плавскладу, десантникам, спецпризначенцям, льотчикам). Це дозволить у середньому збільшити розмір грошового забезпечення на суми від 3,9 тис. грн до 5,4 тис. грн, порівняно з 2018 роком. Середній розмір грошового забезпечення у 2019 році контрактника Сухопутних військ становить 11,3 тис. грн, а молодшого офіцера – 15,3 тис. грн.

Також у поточному році була збільшена щомісячна премія військовослужбовцям, які проходять військову службу в частинах Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, морській піхоті Військово-Морських сил, в екіпажах надводних кораблів (суден, катерів). Це категорії військових, проходження служби яких пов’язано з високим ризиком для життя та підвищеним рівнем психолого-емоційного та фізичного навантаження. Зазначене підвищення не стосуватиметься військовослужбовців, які проходять службу на посадах у штабах військових угруповань та підрозділах забезпечення, зазначив Чернобай.

Водночас буде збільшено виплату винагороди військовим в ООС. Станом на зараз ці суми становлять: 10 тис. грн на місяць – на першій лінії оборони на глибину ротних опорних пунктів і 4,5 тис. грн на місяць – в інших районах проведення Операції об’єднаних сил. Із квітня ця ситуація має змінитись.

На початку березня міністр оборони України Степан Полторак за дорученням президента України підписав наказ щодо підвищення доплат до грошового забезпечення військовослужбовцям, які перебувають на передовій. Таким чином, з 1 квітня військовослужбовці, які перебувають на передовій, будуть отримувати доплату у розмірі ще плюс 2 тис. грн.

Таким чином, загальна сума грошового забезпечення буде складати 12 тис. грн. Військовим, які перебувають на другій лінії зіткнення, доплачуватимуть ще по 1 тис. грн, що загалом становитиме плюс 5,5 тис. грн до місячного грошового забезпечення.

За наказом Полторака також підвищиться грошове забезпечення і для українських військовослужбовців, які перебувають в акваторії Азовського моря. Їм обіцяють 5 тис. 500 грн до зарплати, а під час виходу на бойові чергування - 12 тис. грн.

Тобто, підвищення таки є. Але сказати, чи є нині розмір грошового забезпечення військових адекватним до навантажень і ризиків, які вони мають на службі, однозначно не вдається. Так само, як і напевно стверджувати, чи можна з такими зарплатами зупинити відтік офіцерських кадрів, адже зрозуміло, що в бізнесі їм пропонують не 15-20 тисяч, а набагато більше.

Будемо сподіватись, що влада на досягнутому не зупиниться, і зарплати військових зростатимуть.

Олена Голубєва, журналіст.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.