На Сумщині обговорили проблеми організації виборів у ОТГ

Участь у дискусії «Проблемні питання організації, підготовки та проведенні перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. Регіональний погляд на перспективи виборчої реформи в Україні» взяв заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора, повідомив офіційний сайт Сумської обласної державної адміністрації.

«Тема «круглого столу», яку ми будемо сьогодні обговорювати, надзвичайно важлива для Сумщини, вона дозволяє підбити певні підсумки та залучити всеукраїнський досвід, який би наша область могла врахувати в майбутньому, – зазначив Микола Подопригора. – В області у 28 ОТГ вже пройшли перші вибори голів та депутатів. Відбулися вони, на нашу думку, успішно і в рамках закону. Але процес формування об’єднаних громад продовжується, тому тема виборів в ОТГ і досі залишається актуальною».

У своїх виступах Керівник проектів Венеціанської комісії в Офісі Ради Європи в Україні Сергій Ткаченко та голова підкомітету Верховної Ради України з питань виборів та референдумів Олександр Черненко говорили про прийняття у першому читанні виборчого кодексу Верховною Радою України.

«Ми проводимо такі заходи по всій Україні і за їх результатами особисто я вже встиг додати до виборчого кодексу значимі поправки ще перед його прийняттям у першому читанні. Адже саме вам на місцях видніше, як вдосконалювати виборче законодавство», – зазначив Олександр Черненко.

За словами заступника голови обласної ради Тетяни Головко, це засідання у форматі «круглого столу» дасть можливість народним депутатам почути думку власне представників ОТГ, адже важливо саме від них до другого читання і прийняття виборчого кодексу депутатами Верховної Ради України взяти необхідну інформацію про проблеми, з якими вони стикаються, та як ці проблеми вирішити.

Доцент кафедри загальнотеоретичного краєзнавства та публічного права в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер розповів учасникам про ряд проблемних питань, пов’язаних із виборами в ОТГ, які на сьогодні вже проаналізовані науковцями. Це, зокрема, питання підвищення кваліфікації членів територіальних виборчих комісій, відсутність стимулів для членів дільничих виборчих комісій, проблеми, пов’язані із висуванням кандидатів, зокрема, із заповненням ними декларацій (відсутність інтернету в сільській місцевості, правових знань тощо).

Усі ці актуальні питання, а також коментарі від експертів, представників ОТГ та громадськості, за словами організаторів цієї дискусії, будуть проаналізовані та допоможуть нардепам прийняти якомога виважене та актуальне для сьогодення виборче законодавство в Україні.

На світлині: місто Буринь – центр новоствореної Буринської міської ОТГ.

Фото Івана Житника.

Останні новини

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.