Вадим Бойко дослідив мало відому міграцію українців до Південно-Уссурійського краю

Вадим Бойко поряд з іншими відомими людьми, які своєю творчістю уславили Буринщину, представлений в одній з експозицій Буринського районного краєзнавчого музею.

Ось нещодавно він в черговий раз завітав до музею та передав до фондів свою останню, щойно надруковану працю, «На край землі. Переселення селян Лівобережної України в Південно-Уссурійський край (1883-1894)». До речі, цю ж книгу він подарував і своїй першій вчительці Глобенко Тамарі Степанівні.

У підручниках з історії ми можемо зустріти матеріал де висвітлено переселення українців до Канади, Америки, Австралії, на Кубань, Зелений Клин, Тюменський край.

Можна з впевненістю сказати, що наш земляк Вадим Бойко вперше серед краєзнавців, науковців як за часів радянської доби, так і за 25 років незалежної України фундаментально дослідив і показав світові раніш мало відому міграцію українців у Південно-Уссурійський край. У даній праці відображена історична доля наших пращурів, які під тиском соціально-економічних негараздів вимушені були шукати кращого життя.

І в той же час, як зазначає автор ідучи на таке тяжке життєве випробування, у наших пращурів жевріла надія на покращення умов свого існування. З іншого боку – російська імперія ризикувала втратити землі та кордон краю, через повальне заселення їх китайцями, та корейцями. Чергову ставку імперський уряд у вирішенні даної проблеми зробив на трудолюбивий український народ, а приманкою для переселенців слугувала земля – (не менше 15 десятин на члена сімї, але не більше 100 десятин на сімю).

І як пише автор: «За короткий час переселенці зробили вагомий внесок у розбудову краю. Вже за кілька десятиріч виросли численні села, заколосилися поля, залунала українська мова та була створена велика автономія українців, які отримали можливість відносно вільного національно-культурного розвитку. Виникла певна структура національного самоврядування, працювали сотні українських шкіл, з`явилась українська преса, книговидавництво, національна кооперація».

Дана наукова праця, яка надрукована в м. Чернігові видавництвом «Десна Поліграф» є багатоплановим історико-краєзнавчим дослідженням. Адже були підняті документи в державних архівах Києва, Одеси, Полтави, Сум, Чернігова, Російські державні архіви Москви і Далекого Сходу. Було досліджено десятки опублікованих джерел кінця XIX століття та багато іншої літератури.

Разом з тим, зібрано десятки фотографій та документів, які відтворюють і ознайомлюють читача з картинами далекої 45 добової морської подорожі до Піденно-Уссурійських земель з великим ризиком для життя. Та умови життя і побуту українців на чужих необжитих землях.

У книзі систематизовано сотні показників населених пунктів, а також надруковані листи селян-переселенців Чернігівської губернії на батьківщину, датовані 1889 роком.

Особливо привертають увагу поіменні списки переселенців з Чернігівської губернії в Південно-Уссурійський край із зазначенням сімейного стану, статі, місця виходу і віку (на 89 сторінках вміщені списки 1723 сім`ї переселенців).

У списках значиться багато вихідців із Конотопського та Кролевецького повітів.Це дає можливість бажаючим дослідить свій родовід, а також демографічний стан тих років. Характерно, що більшість українців переселились за казенний кошт, але немала кількість була переселенців і за власний рахунок. Переселенцям безкоштовно видавались коні, корови та воли, а також виплачувалась грошова допомога. Для прикладу: «Господар Кузьма Тищенко отримав грошову допомогу в розмірі 352 крб. 38 коп. З них 180 крб. виділялося для купівлі робочої худоби, 80 крб. – корів, 12 крб. – насіння гречки, 38 коп. – ободів до сит, 80 крб. – для будівництва хати».

Дане видання буде корисним для тих, кому небайдуже історичне минуле нашого народу. В недалекому майбутньому автор книги ставить за мету дослідити переселення у Південно-Уссурійський край селян Курської губернії, до якої належали більшість населених пунктів нашого району. Тому хочеться побажати Вадиму Миколайовичу здоров`я і нових творчих злетів.

Довідково від БЛОГУ ІВАНА ЖИТНИКА. Бойко Вадим Миколайович народився 17 червня 1969 року в м. Буринь. В 1986 році закінчив Буринську середню школу №1. З 1987-1989 служив в Збройних силах радянської армії. Потім навчався в Чернігівському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка за спеціальністю «Історія і право», який успішно закінчив у 1993 році. Протягом багатьох років займався викладацькою діяльністю в Чернігівському МВС. У 2001 році йому присвоєно науковий ступінь кандидата історичних наук зі спеціальності «Історія України». Автор книг «Навстречу солнцу», «Судьба с автографами войны», «На край землі. Переселення селян Лівобережної України в Південно-Уссурійський край (1883-1894 рр.)».

На даний час проживає в м. Чернігові займається науково-краєзнавчими дослідженнями.

На світлині: презентація книг Вадима Бойка у Буринському районному краєзнавчому музеї.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.