«Мій тато-таточко полетів на небо і став зірочкою!»

Саме цими словами маленького Тимофія Корпача, тато якого загинув, захищаючи незалежність і державність України в рядах «кіборгів», хотілось би почати розповідь про два заходи, що відбулися в Буринському районному будинку культури, і які, безперечно, стали неординарними подіями для тих, хто відчуває себе патріотом України.

Зранку у фойє закладу культури розгорнулась виставка, яку підготувала Всеукраїнська громадська організація «Серця кіборгів».

З експозицією присутніх ознайомив голова об’єднання Анатолій Свирид (позивний «Спартанець»).

Його розповідь була цікавою і пізнавальною, а ще вона торкалася сердець відвідувачів. Та і як не зачепить людське єство оповідь про те, коли Анатолія Олексійовича ранило в груди, то його від вірної смерті врятував оберіг від дитини.

Розповів він і про те, що місяць перебував у ворожому полоні. З особливим теплом «Спартанець» розказував про бойових побратимів, і з смутком і тугою згадував загиблих товаришів.

На світлинах виставки відтворені воєнні будні бійців АТО і, зокрема, захисників Донецького аеропорту, яких за незламність прозвали «кіборгами».

Також із фотографій на банерах дивляться личка маленьких дітей, чиїх батьків забрала неоголошена війна на сході України.

Не можна дивитися без сліз на цих маленьких співвітчизників, які в два-три роки (а дехто ще й перед народженням) отримали почесне, але жалобне звання «сироти загиблого героя-«кіборга»».

Після ознайомлення з виставкою, присутніх запросили на перегляд документального фільму Анни Мартиненко та Тетяни Кулаковської «Воїни духу», який розповідає про останні п’ять днів героїчної оборони Донецького аеропорту вустами воїнів, які вижили в епіцентрі бойових дій.

Саме від їх імені розкривається героїзм і трагедія подій останніх днів, що там відбувались.

Для створення фільму було записано більше 70 інтерв'ю із захисниками Донецького аеропорту.

Перед початком демонстрації стрічки до глядачів звернувся голова Буринської районної ради Євгеній Рябоконь, а потім запросив до слова Анатолія Свирида.

Вихід на сцену одного з «кіборгів», зал зустрів оплесками стоячи. Він говорив про фільм, про тих, з ким захищав Донецьке летовище та з особливим болем про тих, для кого та оборона стала фатальною.

Але говорив без зайвого пафосу, адже частина його душі залишилася назавжди в зоні бойових дій.

Пам’ять тих, хто загинув, захищаючи Україну, присутні вшанували хвилиною тиші.

А ще Анатолій Олексійович низько поклонився жінкам, які уособлюють матір-Україну.

Затамувавши подих дивилися присутні кадри фільму, усвідомлюючи, через яке горнило бойових дій та катівні полону довелося пройти Анатолію Свириду («Спартанцю») та його побратимам.

По закінченні документального кіно Анатолій Свирид представив присутнім ще одного почесного гостя – свого друга, бойового соратника – «кіборга», депутата Сумської обласної ради Едуарда Пінчука.

Зал також встав і привітав воїна оплесками.

Наостанок Анатолій Олексійович подарував райдержадміністрації, районній раді, районному краєзнавчому музею та районному будинку культури тематичні календарі «Погляд майбутнього».

Виставка та перегляд фільму «Воїни духу» не залишили байдужим жодного із присутніх.

Марина Біркун, художній керівник Буринського районного будинку культури.

Світлини автора.


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Останні новини


Notice: Undefined offset: 1 in /home/ivanzhyt/domains/ivanzhytnyk.com/public_html/libraries/quix/app/drivers/joomla/template.php on line 191

Інформація про нас

Безсумнівно, кожен з читачів хоче побачити, а головне – прочитати свіжі цікаві новини. Адже вони інформують про останні події в світі, Україні, Сумщині. Новини України збагачують читачів свіжою інформацією про все те, що відбувається в нашій державі. Свіжі новини Сумщини на БІЖ – це, в першу чергу, новини сьогоднішнього дня. А ще на БІЖ публікуються дуже свіжі новини спорту, культури, економіки, освіти, медицини і т.д., і т.п. Світові оперативні новини теж чекають на своїх читачів. Щодня оновлені новини, які стосуються нашого буття і життя, можна читати тільки на нашому порталі. Словом, тільки БІЖ несе правдиву інформацію читачам про все, що кожну годину і щоднину відбувається в світі, Україні та Сумщині. І все це, звичайно, оперативно, цікаво, своєчасно.